eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T6049

Τίτλος

Τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου στη Μητρόπολη Αθηνών

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

19/08/1973 - 19/08/1973

Περίληψη

Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο παρουσία των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού και Νικολάου Μακαρέζου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων και επισήμων στη Μητρόπολη Αθηνών.

Περιγραφή

Άποψη της Ακρόπολης όπου κυματίζουν ελληνικές σημαίες. Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος (στις λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλέως Γεωργίου Α’) και στον προ της Μητρόπολης Αθηνών δρόμο παρακολουθεί το αυτοκίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου που κατευθύνεται προς τον ναό. Στον προαύλιο χώρο του ναού ο Γ. Παπαδόπουλος επιθεωρεί τιμητικό άγημα παρουσία της συζύγου του Δέσποινας Παπαδοπούλου, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού, του Νομάρχη Αττικής Γεώργιου Δημακόπουλου, μελών της Ιεράς Συνόδου και άλλων επισήμων. Ο Γ. Παπαδόπουλος και η Δ. Παπαδοπούλου, συνοδευόμενοι από τους Στ. Παττακό και Γ. Δημακόπουλο, κατευθύνονται προς την είσοδο του ναού και ασπάζονται το Ευαγγέλιο το οποίο κρατάει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Στο εσωτερικό του ναού, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κανελλάκος αναγιγνώσκει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περί επικύρωσης του δημοψηφίσματος που καταργεί τη μοναρχία ενώ ο Στ. Παττακός και η σύζυγός του, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Νικόλαος Μακαρέζος, ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Κούλης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ιωάννης Αγαθαγγέλου, ο Υπουργός Προγραμματισμού και Κυβερνητικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορέστης Γιάκας και άλλοι παριστάμενοι παρακολουθούν. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραδίδει αντίγραφο της απόφασης στον Γ. Παπαδόπουλο. Ο Γ. Παπαδόπουλος απαγγέλλει τον όρκο, ενώ τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρακολουθούν. Άποψη του Λυκαβηττού από όπου ρίπτονται κανονιοβολισμοί. Ο Γ. Παπαδόπουλος υπογράφει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, πλαισιωμένος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και από τον Γ. Δημακόπουλο. Ο Στ. Παττακός και μέλος της Ιεράς Συνόδου υπογράφουν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας. Το αυτοκίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας απομακρύνεται από τη Μητρόπολη διασχίζοντας δρόμο εκατέρωθεν του οποίου βρίσκονται παραταγμένο άγημα και συγκεντρωμένο πλήθος που χειροκροτεί.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Εκδήλωση - Τελετή

Λέξεις κλειδιά

Ορκωμοσία | Θρησκευτική τελετή

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΕΡΑ-ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελεύθερος Κόσμος 21/8/1973, σ. 1, 7

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 34/73

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D2148:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D2148

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 197334

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις για το διάστημα 11/8/1973- 19/8/1973, με τα εξής θέματα:
1. Τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου στη Μητρόπολη Αθηνών
2. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
3. Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τήνο
4. Παράσταση των «Βακχών» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
5. Αφιέρωμα στις παιδικές κατασκηνώσεις

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Ημερομηνία Παραγωγής

20/08/1973
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._