eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T1946

Τίτλος

Επίσκεψη του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στη Ρόδο

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

05/03/1968 - 08/03/1968

Περίληψη

Επίσκεψη του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στη Ρόδο, όπου παρίστανται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και θεμελιώνουν, αντίστοιχα, το Ορφανοτροφείο Αρρένων Ρόδου και νέες εργατικές κατοικίες.

Περιγραφή

Άποψη της Ρόδου, όπου εορτάζεται η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Σημαιοστολισμένοι δρόμοι του νησιού. Το ελαφάκι της Ρόδου, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός και ο Υπουργός Συντονισμού Νικόλαος Μακαρέζος αποβιβάζονται από αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο Ρόδου, όπου τους υποδέχονται τοπικοί παράγοντες και κόσμος συγκεντρωμένος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός χαιρετά δια χειραψίας κάποιους από τους παρισταμένους. Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, αποβιβάζεται από αεροπλάνο, στο αεροδρόμιο, όπου τον υποδέχονται ο Στ. Παττακός, ο Ν. Μακαρέζος, άλλοι κυβερνητικοί και τοπικοί εκκλησιαστικοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες, με την παρουσία αγήματος. Ο Γ. Ζωιτάκης, συνοδευόμενος από άλλους επισήμους, διασχίζει κεντρικό δρόμο του νησιού όπου βρίσκεται άγημα και συγκεντρωμένος κόσμος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός και ο Ν. Μακαρέζος, στην οδό, πλαισιωμένοι από συγκεντρωμένο κόσμο. Οι επίσημοι εισέρχονται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου, προ της εισόδου του οποίου παραβρίσκεται άγημα. Στο εσωτερικό του ναού, ο Γ. Ζωιτάκης, ο Στ. Παττακός, ο Ν. Μακαρέζος, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Οδυσσέας Αγγελής, ο Αρχηγός της Αεροπορίας κ. Κωστάκος και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες και επίσημοι παρακολουθούν τελούμενη δοξολογία. Ο Γ. Ζωιτάκης καταθέτει στεφάνι στον Βωμό της Πατρίδας, ενώ επίσημοι και κόσμος συγκεντρωμένος παρακολουθούν. Μαθητές και άνδρες ενδεδυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες παρελαύνουν, σε κεντρικό δρόμο της πόλης (μπροστά από την Πλατεία Δημαρχείου), όπου πραγματοποιείται παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου, ενώ ο Οδ. Αγγελής, οι λοιποί επίσημοι και κόσμος συγκεντρωμένος παρακολουθούν. Πολεμικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμό. Κόσμος συγκεντρωμένος σε εξώστες του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, παρακολουθεί την παρέλαση. Μπάντα παρελαύνει. Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρελαύνουν. Ο Γ. Ζωιτάκης θεμελιώνει το Ορφανοτροφείο Αρρένων Ρόδου. Μακέτα του έργου. Ο Στ. Παττακός, συνοδευόμενος από τον Ν. Μακαρέζο και από άλλους επισήμους, φτάνει στο χώρο που προορίζεται για να χτιστούν νέες κατοικίες για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων του νησιού, όπου βρίσκεται άγημα και συγκεντρωμένος κόσμος που χειροκροτεί. Ο Στ. Παττακός θεμελιώνει τις κατοικίες.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Εορτασμός - Επέτειος | Κοινωνική πολιτική - Πρόνοια | Θρησκεία | Κατοικία

Λέξεις κλειδιά

Δραστηριότητα Κυβέρνησης (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Υποδοχή σε αεροδρόμιο | Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Κατάθεση στεφάνου | Θρησκευτική τελετή | Ορφανοτροφείο | Ιστορική επέτειος | Κατάθεση στεφάνου | Παρέλαση | Θρησκευτική τελετή | Δοξολογία | Εργατική κατοικία | Ενσωμάτωση Δωδεκανήσων

Τοποθεσίες

Ελλάδα Ρόδος Αεροδρόμιο Ρόδου | Βωμός της Πατρίδας | Πλατεία Δημαρχείου

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΦΙΛΜ : Τεχνική επεξεργασία
Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, Διεύθυνσις Οπτικών Μέσων, Γενική Διεύθυνσις Τύπου: Παραγωγή

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Έθνος, 5/3/1968, σελ. 10, 6/3/1968, σελ. 5, 7/3/1968, σελ. 5, 8/3/1968, σελ. 1,7

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 10/68

 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D1127:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D1127

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 196810

Περίληψη

Ταινία επικαίρων με ειδήσεις για το διάστημα 25/2/1968- 8/3/1968, με τα εξής θέματα:

1. Επίσκεψη του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στη Ρόδο
2. Σφοδρή κακοκαιρία στην Κρήτη
3. Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ολυμπιακή Αεροπορία στους σεισμόπληκτους της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου
4. Αναγγελία ίδρυσης τουριστικού συγκροτήματος στα Χανιά από την εταιρεία Λίττον Ιντερνάσιοναλ στο ξενοδοχείο Χίλτον
5. Εξόρμηση καθαρισμού δρόμων της Νίκαιας διοργανωμένη από φοιτητές
6. Αναπαράσταση ποντιακού γάμου στη Νίκαια
7. Η Σχολή Κωφάλαλων Θεσσαλονίκης
8. Εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας στην Αττική
9. Εγκαίνια έκθεσης παιδικού σχεδίου με θέμα την «Οδύσσεια» στο ξενοδοχείο Χίλτον
10. Συνέντευξη τύπου του τραγουδιστή Ρόκυ Ρόμπερτς στην Αθήνα
11. Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στο στάδιο Καραϊσκάκη (0-1)

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._