eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T2225

Τίτλος

Βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974.

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

17/11/1974 - 17/11/1974

Περίληψη

Στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Περιγραφή

Περιστέρια πετούν μπροστά από το κτήριο της Βουλής. Πρωτοσέλιδα διάφορων εφημερίδων ανήμερα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974, των πρώτων μετά το 1964 και τη μεσολάβηση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Γυναίκες και άνδρες εκλογείς προσέρχονται σε διάφορα εκλογικά τμήματα της Αθήνας προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ψηφοδέλτια των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Γυναίκες και άνδρες ψηφοφόροι ρίχνουν τα ψηφοδέλτια της προτίμησής τους στις κάλπες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαροκόπου. Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού. Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος ο Γ. Μαύρος γίνεται αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από το συγκεντρωμένο πλήθος επί της οδού Σκουφά, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα σε Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς Ηλίας Ηλιού και Χαρίλαος Φλωράκης ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο προσέρχεται στο 262ο εκλογικό τμήμα επί της οδού Σόλωνος 62 και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Κ. Καραμανλής εισέρχεται στο εκλογικό τμήμα και ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Διακρίνονται επίσης οι δημοσιογράφοι και στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή Δημήτρης Ρίζος και Παναγιώτης Λαμπρίας. Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος, ο Κ. Καραμανλής γίνεται και πάλι αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από το συγκεντρωμένο πλήθος. Με τη δύση του ήλιου ολοκληρώνεται η ψηφοφορία και αποσφραγίζονται οι κάλπες προκειμένου να καταμετρηθούν οι ψήφοι. Στο Υπουργείο Εσωτερικών αρχίζει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Τηλεοπτικοί παρουσιαστές, μεταξύ των οποίων διακρίνεται ο ηθοποιός Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αναμεταδίδουν τα αποτελέσματα μέσω του τηλεοπτικού δικτύου του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι παρακολουθούν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί για αυτόν το σκοπό στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η ροή των αποτελεσμάτων καταγράφεται σε μαυροπίνακα. Πανηγυρισμοί στους δρόμους της Αθήνας από οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων που τη φέρνουν νικήτρια με μεγάλη διαφορά. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974 έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 54,37%, Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις 20,42%, ΠΑΣΟΚ 13,58%, Ενωμένη Αριστερά 9,47%, Εθνική Δημοκρατική Ένωση 1,08%, Ανεξάρτητοι – Μεμονωμένοι 0,86%, Λοιπά κόμματα 0,22%.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Επικοινωνία - Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Λέξεις κλειδιά

Εκλογές | Τηλεόραση

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαροκόπου | Οδός Σκουφά, Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου | Αμπελόκηποι | 262ο εκλογικό τμήμα, οδός Σόλωνος 62 | Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»

Γλώσσες

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Απογευματινή, 18/11/1974, σελ. 2.

Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόμος 8, σελ. 219-229.

 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D1157:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D1157

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 197446

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Νοεμβρίου 1974, με τα εξής θέματα:

1. Βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974.
2. Άφιξη του Αμερικανού γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ στην Αθήνα.
3. Συνάντηση του Αμερικανού γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Αθήνα.
4. Εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.
5. Αποστολή οικοδομικών υλικών στην Κύπρο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής.
6. Ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκού – Καστοριάς για το Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας στο γήπεδο «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» (3-2).

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Ημερομηνία Παραγωγής

19/11/1974
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._