eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 
Το βίντεο αυτού του τεκμηρίου δεν έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T4138

Τίτλος

Τα χίλια χρόνια του Αγίου Όρους

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

01/01/1963 - 31/12/1963

Περίληψη

Σύνοψη των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους.

Περιγραφή

Γενική πανοραμική άποψη από αέρος της χερσονήσου του Άθω.

Ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

Άποψη της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας.


Απόψεις ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας (Σιμωνόπετρας)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας Α΄ χοροστατεί σε πανηγυρική θεία λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, με την οποία εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων στη λειτουργία διακρίνεται ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων. (3/3/1963)

Πλάνα του Πρωτάτου και περιήγηση στις Καρυές και σε άλλα σημεία του Αγίου Όρους.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄, ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων και άλλοι αρχιερείς συμμετέχουν στην πανηγυρικό εσπερινό για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος τελείται στον ομώνυμο ιερό ναό της Θεσσαλονίκης την παραμονή της Β΄ Κυριακής των Νηστειών. Τον εσπερινό παρακολουθούν ο Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Μπακατσέλος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. (9/3/1963)

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄, ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων και άλλοι αρχιερείς συμμετέχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η οποία τελείται στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης ανήμερα της Β΄ Κυριακής των Νηστειών. Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας ακολουθεί η λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, την οποία παρακολουθούν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. (10/3/1963)

Στο κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διοργανώνεται ειδική εκδήλωση από το Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαηλιάκης εκφωνεί ομιλία και επιδίδει στον εκπρόσωπο του Αγίου Όρους τιμητική πλάκα. Ο Πατριαρχικός Έξαρχος μεταφέρει τις ευχαριστίες και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα Α΄.

Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης διοργανώνει στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου διοργανώνουν ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους.

Η εικόνα του «Άξιον Εστί» μεταφέρεται από το Άγιο Όρος με προορισμό την Αθήνα. Την εικόνα, η οποία μεταφέρεται με το αντιτορπιλικό «Ασπίς», συνοδεύουν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στυλιανός Κούνδουρος, ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων και άλλοι κληρικοί (Πρωτάτο). Το αντιτορπιλικό «Ασπίς» καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά. Κληρικοί κρατώντας την εικόνα αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο πλήθος πιστών. Λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, την οποία παρακολουθούν ο Σ. Κούνδουρος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών. Η πομπή καταλήγει στη Μητρόπολη Αθηνών. (17/4/1963)

Ο Βασιλιάς Παύλος προσέρχεται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου παραπλεύρως της Μητρόπολης Αθηνών και προσκυνά γονυπετής την εικόνα του «Άξιον Εστί», η οποία εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Κληρικοί και μέλη της αντιπροσωπείας του Αγίου Όρους που επισκέπτονται την Αθήνα γίνονται δεκτοί από το Βασιλιά Παύλο, στον οποίο επιδίδουν αναμνηστική περγαμηνή. Μεταξύ των υπολοίπων παρισταμένων διακρίνονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γρηγόριος Κασιμάτης.

Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει στο δημαρχιακό μέγαρο ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Α. Τσουκαλάς εκφωνεί ομιλία και απονέμει αναμνηστική πλακέτα στην αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους που επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ επισκέπτεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Στ. Κούνδουρος απονέμει αναμνηστική πλακέτα στην αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους που επισκέπτεται την Αθήνα.

Η εικόνα του «Άξιον Εστί» επιβιβάζεται σε πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού και αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το Άγιο Όρος. Την εικόνα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων και άλλοι κληρικοί. Εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος για τον εορτασμό της χιλιετηρίδας από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας. Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος ο Βασιλιάς Παύλος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Α΄, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδων, αρχιερείς από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες και άλλοι επίσημοι.


Υποδοχή Βασιλέως Παύλου διαδόχου Κωνσταντίνου και της συνοδίας τους στην Δάφνη.


Πλάνα από την υποδοχή στις Καρυές (πρωτάτο) και δοξολογία-λιτάνευση της εικόνας του «Άξιον Εστί» στις Καρυές μάχρι την σκήτη του Αγίου Ανδρέου (Σαράι).


Επίσκεψη του Βασιλιά Παύλου στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας, λειτουργία στο καθολικό και εστίαση στην τράπεζα της μονής.

 

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Εορτασμός - Επέτειος | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Τέχνη - Πολιτισμός | Θρησκεία

Τοποθεσίες

Ελλάδα Άγιον Όρος Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας | Ιερός ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά | Θεσσαλονίκη Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου | Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Πειραιάς Λιμάνι του Πειραιά | Αθήνα Μητρόπολη Αθηνών | Παρεκκλήσιο Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών | Βουλή των Ελλήνων | Δημαρχείο της Αθήνας | Υπουργείο Εθνικής Άμυνας | Τουρκία Κωνσταντινούπολη Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου | Καρυές Πρωτάτο | Ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας (Σιμωνόπετρα) | Δάφνη | σκήτη του Αγίου Ανδρέου (Σαράι)

Συντελεστές & Ρόλοι

Σταύρου Μίλτος: Τεχνική Επίβλεψη
Τσαούλης Γιώργος: Επιμέλεια - Μοντάζ
Κάρτερ Γιώργος: Αφηγητής
Καράς Σίμων: Μουσική Επιμέλεια
Βαΐδης Θωμάς Αθαν.: Διεύθυνση Παραγωγής, Συγγραφή των κειμένων

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Το Βήμα, 9/5/1963, σελ. 10, 18/6/1963, σελ. 8, 19/6/1963, σελ. 8, 20/6/1963, σελ. 1 και 5, 25/6/1963, σελ. 5, 28/6/1963, σελ. 8, 29/6/1963, σελ. 8, 30/6/1963, σελ. 14, και 2/7/1963, σελ. 10,

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D1701:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D1701

Τίτλος

Τα χίλια χρόνια του Αγίου Όρους [2317ΑΒΓ]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα χίλια χρόνια του Αγίου Όρους» και θέμα τον εορτασμό της χιλιετηρίδας από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους.

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1968
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._