eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T10825

Τίτλος

Επισκέψεις του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπαδόπουλου σε στρατιωτικές μονάδες και σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής για τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα.

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

13/04/1969 - 13/04/1969

Περίληψη

Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης επισκέπτεται τη Ναυτική Διοίκηση, στο Σκαραμαγκά, την Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας της Αστυνομίας Πόλεως Αθηνών και το στρατόπεδο της Ανακτορικής Φρουράς, όπου εορτάζεται η Κυριακή του Πάσχα, όπου τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος επισκέπτεται τη Σχολή Πυροβολικού του Μεγάλου Πεύκου, όπου τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με τους στρατιώτες και χορεύει παραδοσιακούς χορούς, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών όπου παρακολουθεί επίδειξη πτώσης με αλεξίπτωτο, το Συγκρότημα Τεθωρακισμένων στο Γουδί όπου υποδέχεται τον Γ. Ζωιτάκη, και άλλες στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Περιγραφή

Νεαρές κοπέλες και άνδρας ενδεδυμένος με στολή λαγού, στο χώρο προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και στην πλατεία Συντάγματος, μοιράζουν πασχαλινά αυγά στους διερχόμενους. Σε υπαίθριο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης, στο Σκαραμαγκά, όπου εορτάζεται η Κυριακή του Πάσχα, ναυτική μπάντα παίζει μουσική ενώ οι στρατιώτες τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά με παρισταμένους. Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, με την παρουσία του Αρχηγού του Ναυτικού Κωνσταντίνου Μαργαρίτη, τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με τους στρατιώτες. Η είσοδος της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας της Αστυνομίας Πόλεως Αθηνών. Ο Γ. Ζωιτάκης εισέρχεται σε αίθουσα του κτηρίου όπου χειροκροτείται από τους παρισταμένους. Ο Γ. Ζωιτάκης, στην αίθουσα, τσουγκρίζει με αξιωματικούς και αστυνομικούς πασχαλινά αυγά. Στον προαύλιο χώρο του στρατοπέδου της Ανακτορικής Φρουράς, εύζωνες χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ο Γ. Ζωιτάκης, στο στρατόπεδο, τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με τους στρατιώτες. Η είσοδος της Σχολής Πυροβολικού, στο Μεγάλο Πεύκο. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος φτάνει στη σχολή όπου τον υποδέχονται στρατιωτικοί παράγοντες και νεαρές κοπέλες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Οπλίτες, που στέκουν μπροστά από σειρά αρνιών που σουβλίζονται, χειροκροτούν (τον Γ. Παπαδόπουλο). Ο Γ. Παπαδόπουλος τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με οπλίτες. Οι ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες κοπέλες χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, σε υπαίθριο χώρο της σχολής. Ο Γ. Παπαδόπουλος και άλλοι επίσημοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Ο Γ. Παπαδόπουλος, σε στρατιωτική μονάδα της Αττικής, ανταλλάσσει ασπασμό με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Στυλιανό Παττακό. Αυτοκίνητο όπου επιβαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος κατευθύνεται προς τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ο Γ. Παπαδόπουλος φτάνει στη σχολή όπου τον υποδέχονται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και στρατιωτικοί παράγοντες. Αλεξιπτωτιστές, σε επίδειξη πτώσης με αλεξίπτωτο, στο στρατόπεδο, ενώ ο Γ. Παπαδόπουλος παρακολουθεί. Ο Γ. Παπαδόπουλος τσουγκρίζει με τους αλεξιπτωτιστές κόκκινα αυγά. Ο Γ. Παπαδόπουλος, στο Συγκρότημα Τεθωρακισμένων στο Γουδί, υποδέχεται δια χειραψίας τον Γ. Ζωιτάκη. Ο Γ. Παπαδόπουλος, σε διάφορα στρατόπεδα της Αττικής, τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με τους στρατιώτες. Ο Γ. Παπαδόπουλος σε στρατόπεδο χορεύει, συνοδευόμενος από άνδρες ενδεδυμένους με παραδοσιακές ενδυμασίες (τσολιάδες), παραδοσιακούς χορούς.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Θρησκεία

Λέξεις κλειδιά

Πάσχα | Δραστηριότητα Κυβέρνησης (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Αστυνομία πόλεων | Πολεμικό Ναυτικό | Προεδρική Φρουρά

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα Πλατεία Συντάγματος | Σκαραμαγκάς Ναυτική Διοίκηση | Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας της Αστυνομίας Πόλεως Αθηνών | Ανακτορική Φρουρά | Μεγάλο Πεύκο Σχολή Πυροβολικού | Σχολή Αλεξιπτωτιστών | Γουδή Συγκρότημα Τεθωρακισμένων

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΕΡΑ – ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Το ΒΗΜΑ, 16/4/1969, σελ. 2, 8

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 16/69

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D1730:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D1730

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 196916

Περίληψη

Ταινία επικαίρων με ειδήσεις της περιόδου 5/4/1969 -17/4/1969, με τα εξής θέματα:

1. Εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας στην Αθήνα
2. Η πασχαλινή αγορά και εορτασμός της Ανάστασης στην Αθήνα
3. Επισκέψεις του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη και του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπαδόπουλου σε στρατιωτικές μονάδες και σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής για τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα.
4. Το πανηγύρι του Χορού της Τράτας στα Μέγαρα
5. Παρουσίαση της νέας στολής των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Αθήνα
6. Επίσκεψη της διευθύντριας του αμερικάνικου οίκου καλλυντικών «Έλενα Ρουμπινστάιν» Μάλα Ρουμπινστάιν στην Ελλάδα
7. Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Εθνικής Ελλάδος και Εθνικής Ρουμανίας στο στάδιο Καραϊσκάκη για το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (2-2)

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Ημερομηνία Παραγωγής

21/04/1969
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._