eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T7856

Τίτλος

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

28/10/1973 - 28/10/1973

Περίληψη

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάζεται στην Αθήνα με δοξολογία στη Μητρόπολη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος παρουσία των επισήμων και πλήθους κόσμου.

Περιγραφή

Τιμητικά αγήματα βρίσκονται παραταγμένα στην πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών, όπου πρόκειται να τελεστεί επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το αυτοκίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου φτάνει στο ναό υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου στα γύρω πεζοδρόμια κόσμου. Μετά την απόδοση τιμών από τα αγήματα, ο Γ. Παπαδόπουλος κατευθύνεται στην είσοδο του ναού, όπου τον υποδέχεται ο Πρωθυπουργός Σπυρίδων Μαρκεζίνης και εισέρχονται μαζί στο ναό. Στο χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη παραταγμένο άγημα ευζώνων, επίσημοι και πλήθος κόσμου παρακολουθούν τον Γ. Παπαδόπουλο που καταθέτει στεφάνι για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Στο χώρο μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Οδυσσέας Αγγελής, ο Σπ. Μαρκεζίνης, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ιωάννης Αγαθαγγέλου, ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού Αθανάσιος Καψάλης, ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστιανός Ξανθόπουλος Παλαμάς, ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Κούλης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σπυρίδων Ζουρνατζής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και Νήσων Αντώνιος Χωριατόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Περιφερειακός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Μπράβος και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούν καθιστοί τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που περνάει από τη λεωφόρο Αμαλίας. Ο Γ. Παπαδόπουλος παρακολουθεί νέους και νέες με μαθητικές στολές που παρελαύνουν. Άποψη της Ακρόπολης και της λεωφόρου Αμαλίας, όπου παρελαύνουν οι μαθητές παρουσία πλήθους κόσμου. Άρματα μάχης παρελαύνουν, ενώ αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν σε σχηματισμό. Ελληνικές σημαίες που κυματίζουν. Φορτηγά και ρουκετοφόρα στρατιωτικά οχήματα παρελαύνουν ακολουθούμενα από στρατιώτες του πεζικού, μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ειδικών Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Άποψη της Ακρόπολης.

Θεματικές κατηγορίες

Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Εορτασμός - Επέτειος | Εκδήλωση - Τελετή | Πολιτική

Λέξεις κλειδιά

Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Θρησκευτική τελετή | 28η Οκτωβρίου | Δραστηριότητα Προέδρου της Δημοκρατίας (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Εθνική επέτειος | Κατάθεση στεφάνου | Παρέλαση | Πολεμική Αεροπορία | Στρατός Ξηράς | Ειδικές Δυνάμεις | Μηχανοκίνητα

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών | Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη | Λεωφόρος Αμαλίας

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΕΡΑ-ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελεύθερος Κόσμος 30/10/1973, σ. 3

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 45/73

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D2387:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D2387

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 197345

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις για το διάστημα 20/10/1973-1/11/1973, με τα εξής θέματα:
1. Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπαδόπουλου
2. Αναγγελία μέτρων για την ανώτατη παιδεία από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παναγιώτη Σιφναίο στην Αθήνα
3. Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης στο μέγαρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αθήνα
4. Εορτασμός για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας «AEG-Ελλάς» στο Μοσχάτο
5. Έκθεση ζωγραφικής της Κρίνης Μητροπούλου στην Αθήνα
6. Επίδειξη γυναικείας μόδας του οίκου υψηλής ραπτικής «Θάλεια» στη Θεσσαλονίκη
7. Επίδειξη ανδρικής και γυναικείας μόδας του Σπύρου Μαυρίδη
8. Επίδειξη γυναικείας μόδας της Κούλας Μωραΐτου
9. Επίδειξη ανδρικής μόδας του Γιάννη Παρασκευόπουλου στον Πύργο των Αθηνών
10. Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας (1-1)

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Ημερομηνία Παραγωγής

05/11/1973
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._