eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T11586

Τίτλος

Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου στην Τουρκία

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

15/06/1953 - 19/06/1953

Περίληψη

Ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται αντικείμενο θερμής υποδοχής στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοραντά, ενώ παρακάθεται σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ. Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης, η σύζυγος του Α. Παπάγου, Μαρία Παπάγου, ξεναγείται στα εκθέματα του Εθνολογικού Μουσείου της Άγκυρας και στο Ινστιτούτο Λαϊκής Τέχνης.

Περιγραφή

Ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος προσέρχεται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τον υποδέχεται ο Δήμαρχος Πειραιά Γεώργιος Ανδριανόπουλος. Ο Α. Παπάγος επιθεωρεί το παρατεταγμένο άγημα ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού και, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρία Παπάγου και τους Υπουργούς Προεδρίας της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Σιφναίο και Εξωτερικών Στέφανο Στεφανόπουλο, αποχαιρετά τον Πρόεδρο της Βουλής Μακρόπουλο, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους υπολοίπους επισήμους προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης που προπέμπουν τον Α. Παπάγο διακρίνονται ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος Ανδρέας Στράτος και ο Υπουργός Βιομηχανίας Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρία Παπάγου και τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Ταράι, ο Α. Παπάγος επιβιβάζεται στο τουρκικό πλοίο «Άνκαρα», το οποίο αποπλέει για την Κωνσταντινούπολη. (15/6/1953)

Ο Α. Παπάγος, η Μ. Παπάγου, ο Στ. Στεφανόπουλος και ο Π. Σιφναίος συνομιλούν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου «Άνκαρα», το οποίο πλησιάζει στην Κωνσταντινούπολη. Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για την υποδοχή των Ελλήνων επισήμων στην αποβάθρα του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι στολισμένη με ελληνικές και τουρκικές σημαίες και δίγλωσση επιγραφή καλωσορίσματος. Μετά την αποβίβασή του, ο Α. Παπάγος γίνεται δεκτός από το Νομάρχη Κωνσταντινούπολης Γκιοκάι και άλλους επισήμους και επιθεωρεί τιμητικό στρατιωτικό άγημα. (16/6/1953)

Ο Α. Παπάγος, συνοδευόμενος από την Μ. Παπάγου, τον Στ. Στεφανόπουλο και τον Π. Σιφναίο, αποβιβάζεται στο σημαιοστολισμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου τον υποδέχονται ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Αλέξανδρος Κοντουμάς και άλλοι επίσημοι. Ο Α. Παπάγος επιθεωρεί τιμητικό στρατιωτικό άγημα και αναχωρεί από το σταθμό. Ο Α. Παπάγος, συνοδευόμενος από τον Α. Κοντουμά, μεταβαίνει στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ όπου καταθέτει στεφάνι και υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών. Στη συνέχεια, ο Α. Παπάγος, συνοδευόμενος από τον Α. Κοντουμά, τον Στ. Στεφανόπουλο, τον Π. Σιφναίο και τον Γενικό Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Χρ. Καρατζένη, συναντάται διαδοχικά με τον Α. Μεντερές, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Φουάτ Κιοπρουλού και τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοραντά. (17/6/1953)

Η Μ. Παπάγου, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του Α. Μεντερές, Μπερίν Μεντερές, και τη σύζυγο του Π. Σιφναίου, ξεναγείται στα εκθέματα του Εθνολογικού Μουσείου της Άγκυρας και στο Ινστιτούτο Λαϊκής Τέχνης. (19/6/1953)

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Α. Παπάγου στην προεδρική κατοικία της Τσάνκαγια. Οι Τζ. Μπαγιάρ και Α. Παπάγος συνομιλούν. Μεταξύ των υπολοίπων προσκεκλημένων διακρίνονται η Μ. Παπάγου, ο Στ. Στεφανόπουλος και ο Π. Σιφναίος. (18/6/1953)

 

Θεματικές κατηγορίες

Εξωτερική πολιτική | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Συγκοινωνία - Μεταφορές

Λέξεις κλειδιά

Ελληνοτουρκικές σχέσεις | Δεξίωση | Επίσημη επίσκεψη | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Αναχώρηση από λιμάνι | Υποδοχή | Βασιλικό Ναυτικό | Στρατός Ξηράς | Μέσα Μαζικής Μεταφοράς | Πλοίο

Τοποθεσίες

Ελλάδα Πειραιάς Λιμάνι του Πειραιά | Τουρκία Κωνσταντινούπολη Λιμάνι της Κωνσταντινούπολης | Άγκυρα Σιδηροδρομικός σταθμός της Άγκυρας | Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ | Πρωθυπουργικό γραφείο | Υπουργείο Εξωτερικών | Τουρκική Εθνοσυνέλευση | Εθνολογικό Μουσείο | Ινστιτούτο Λαϊκής Τέχνης | Προεδρική κατοικία της Τσάνκαγια

Γλώσσες

Ελληνική

Γλώσσες διατίτλων

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 16/6/1953, σελ. 4, 17/6/1953, σελ. 4, 18/6/1953, σελ. 6, 19/6/1953, σελ. 4, 20/6/1953, σελ. 4, και 23/6/1953, σελ. 4.

Εμπρός, 18/6/1953, σελ. 1 και 5, 19/6/1953, σελ. 1, 20/6/1953, σελ. 1 και 4.

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D2497:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D2497

Τίτλος

Ταινία Επικαίρων QΟ/150

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Ιουνίου 1953, με το εξής θέμα:
1. Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου στην Τουρκία.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._