eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T17718

Τίτλος

Έναρξη των εργασιών της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 παρουσία του Βασιλιά Παύλου

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

09/06/1958 - 09/06/1958

Περίληψη

Στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, όπου λαμβάνει χώρα η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958, τελείται αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητο Β’, πραγματοποιείται η ορκωμοσία των Βουλευτών και αναγιγνώσκεται ο Λόγος του Θρόνου από τον Βασιλιά Παύλο.

Περιγραφή

Βουλευτές που εξελέγησαν κατά τις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Σώματος. Ο Συναρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωάννης Πασαλίδης, ο Βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς Ηλίας Τσιριμώκος, ο Αρχηγός του Λαϊκού Κοινωνικού Κόμματος Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Αρχηγός του Κόμματος Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης και ο Συναρχηγός του Κόμματος Φιλελευθέρων Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνουν τις θέσεις τους στα κυβερνητικά έδρανα. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνική Αμύνης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υπουργός Συντονισμού Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης, ο Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ανδρέας Στράτος, ο Υπουργός Εσωτερικών Δημήτριος Μακρής, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γεώργιος Ανδριανόπουλος, ο Υπουργός Εμπορίου Λεωνίδας Δερτιλής και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εισέρχονται στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και λαμβάνουν τις θέσεις τους στα κυβερνητικά έδρανα. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα βουλευτικά έδρανα και τα μέλη της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων διακρίνεται επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, στα αντίστοιχα κυβερνητικά. Ο προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής Λ. Μπατρίνος αναγιγνώσκει το Βασιλικό Διάταγμα για τη σύγκληση της Βουλής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητος Β’, συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, τελεί αγιασμό. Οι Βουλευτές, μεταξύ των οποίων διακρίνονται ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Βογιατζής και ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος, ορκίζονται. Άγημα ευζώνων προ της εισόδου της Βουλής. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη φθάνουν με αυτοκίνητο στην είσοδο του κτηρίου, όπου τους υποδέχονται ο Κ. Καραμανλής και ο Λ. Μπατρίνος. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη εισέρχονται στην αίθουσα της Βουλής και ανέρχονται στον προεδρικό θώκο, ενώ οι παριστάμενοι Βουλευτές (μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι Βουλευτές της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης Λεωνίδας Μπουρνιάς και Λίνα Τσαλδάρη) χειροκροτούν. Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη παρακολουθούν την τελετή από το βασιλικό θεωρείο. Ο Βασιλιάς Παύλος εκφωνεί τον Λόγο του Θρόνου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου κατέρχεται, συνοδευόμενος από την Βασίλισσα Φρειδερίκη, από τον προεδρικό θώκο.

Θεματικές κατηγορίες

Θρησκεία | Πολιτική | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας

Λέξεις κλειδιά

Βουλή των Ελλήνων | Δραστηριότητα βασιλικής οικογένειας | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Θρησκευτική τελετή | Ανακτορική Φρουρά

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα Βουλή των Ελλήνων

Γλώσσες

Ελληνική

Γλώσσες διατίτλων

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 10/6/1958, σελ. 1 και 5.

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D2591:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D2591

Τίτλος

Ταινία Επικαίρων QΟ/295

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Ιουνίου 1958, με τα εξής θέματα:
1. Επιδείξεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Χολαργό.
2. Α’ Πανελλήνια Έκθεση Σκύλων στην Κηφισιά παρουσία του Διαδόχου Κωνσταντίνου και των Πριγκιπισσών Ειρήνης και Σοφίας.
3. Επίσκεψη του Βασιλιά Παύλου στο ναυπηγείο της εταιρείας ΝΑΒΙ στο Πέραμα.
4. Έναρξη των εργασιών της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Μαΐου 1958 παρουσία του Βασιλιά Παύλου.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._