eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 
Το βίντεο αυτού του τεκμηρίου δεν έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T10071

Τίτλος

Η γη της Ολυμπίας

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

04/02/1980 - 31/12/1980

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την Αρχαία Ολυμπία και αναφέρεται στην ιστορία και το ιδεώδες του αθλητισμού. Αναφέρεται Η σημασία και η αξία των Ολυμπιακών Αγώνων για την Αρχαία Ελλάδα. Δίνεται μια περιγραφή, ρυμοτομία και αρχιτεκτονική του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Προβάλλονται ο Ναός της Ήρας, οι Θησαυροί, ο Ναός του Δία, η Στοά της Ηχούς, το Φιλιππείο, η Παλαίστρα και το Γυμνάσιο, το Αρχαίο Στάδιο, τα αθλήματα και το τελετουργικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος γίνεται αναφορά στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα και στη συνέχεια του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Περιγραφή

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τη διαδρομή προς την Αρχαία Ολυμπία και πλάνα από τη φύση, τον Αλφειό ποταμός και το Αρχαίο Στάδιο. Ακολουθούν πλάνα από την Αρχαία Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο. Αναφέρεται ότι στην αρχαιότητα η Ολυμπία ονομαζόταν Άλτη. Παρουσιάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και αναφέρεται ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν αγωνίζονταν για κάποιο υλικό κέρδος, αλλά για την ίδια τη νίκη. Ακολουθούν πλάνα με τουρίστες και επισκέπτες που περιπλανιούνται στο χώρο, ενώ ορισμένοι μελετούν και κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν. Αναφέρεται ότι η εθνική ενότητα και η ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων έγιναν πραγματικότητα στο Ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ όσο διαρκούσαν οι Αγώνες, οι Έλληνες επιδίδονταν σε ειρηνικά έργα.

Προβάλλονται πλάνα του ποταμού Αλφειού και της κοιλάδας της Ολυμπίας αλλά και μια αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας σε μακέτα. Ακολουθούν ο Κρόνιος Λόφος και ο Ναός της Ήρας (αρχαιολογικός χώρος). Το κεφάλι της Θεάς Ήρας (γλυπτό), οι Θησαυροί (Ναοί λατρευτικού χαρακτήρα) και τα αναθήματα, ο Ναός του Δία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας με λεπτομέρειες από τους κίονες και τα απομεινάρια του Ναού, η παράσταση αρματοδρομιών από το ανατολικό αέτωμα του Ναού (Αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας), η παράσταση της σύγκρουσης Λαπιθών και Κενταύρων από το δυτικό αέτωμα του Ναού, το γλυπτό του Απόλλωνα και λεπτομέρειες της παράστασης. Επίσης παρουσιάζονται λεπτομέρειες της παράστασης των άθλων του Ηρακλή από τις μετώπες του Ναού, το γλυπτό της Νίκης του Παιωνίου, το Σχέδιο του αγάλματος του Δία στο εσωτερικό του Ναού, η Στοά της Ηχούς, το Φιλιππείο και πλάνα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου. Αναφέρεται ότι με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες πρόσθεταν νέα κτήρια στο χώρο, ενώ μέχρι τα τέλη του 4ου π.χ. αιώνα η Ολυμπία είχε αποκτήσει την οριστική διαμόρφωση του χώρου της.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται κίονες και λεπτομέρειες από παραστάσεις αγγείων, καθώς και ο Ναός του Δία και ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας σε μακέτα, η είσοδος, ο στίβος και ο χώρος των θεατών στο Αρχαίο Στάδιο. Ακολουθούν λεπτομέρειες από παραστάσεις αθλημάτων και λαμπαδηδρομίας από αγγεία, στατήρας που απεικονίζει το κεφάλι του Δία και παραστάσεις αγγείων και λεπτομέρεια απονομής κότινου. Αναφέρεται ότι το Στάδιο χωρούσε 45.000 θεατές, ενώ οι αθλητές πριν τους αγώνες έδιναν όρκο στο χώρο του Βουλευτηρίου.

Η αφήγηση αναφέρεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1986. Προβάλλεται φωτογραφία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν και πλάνο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά και το μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν στην Ολυμπία. Ακολουθούν πλάνα του κατάμεστου από κόσμο Παναθηναϊκού σταδίου, αθλητές στην αφετηρία (φωτογραφίες) και φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Σπύρος Λούης με παραδοσιακή ενδυμασία, καθώς και πρωτοσέλιδα και άρθρα ελληνικών και ξένων εφημερίδων. Δύο παιδιά τρέχουν και παίζουν στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αναφέρεται ότι το 1896 η Ολυμπιακή Ιδέα ξαναγεννιέται χάρη στην πρωτοβουλία του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

 

Θεματικές κατηγορίες

Τέχνη - Πολιτισμός | Ιστορία - Αρχαιολογία | Αθλητισμός

Λέξεις κλειδιά

Κλασικός αθλητισμός | Ολυμπιακοί Αγώνες | Αρχαιολογικός χώρος | Μουσείο | Αρχιτεκτονική

Τοποθεσίες

Ελλάδα Ολυμπία Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας | Αρχαιολογικός χώρος | Αρχαίο Στάδιο | Αθήνα Ολυμπιακή Ακαδημία | Παναθηναϊκό Στάδιο

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Σταύρου Άρης: Διευθυντής Φωτογραφίας
Σακελλάρη Νέλλη: Αφηγήτρια
Κουνάδης Αργύρης: Μουσική
Κάραμποττ Αλέξης, Carabott Alexis: Οργάνωση Παραγωγής
Παϊζάνος Νίκος: Συνεργασία
Τσιαπίλης Κωνσταντίνος: Συνεργασία
Παπαγεωργακόπουλος Ηλίας: Συνεργασία
Ζάχος Τάκης: Συνεργασία
Καραμπαγιά Κατερίνα: Συνεργασία
Μπίρης Γιώργος: Συνεργασία
Ράνιου Μπέττυ: Συνεργασία
Κάραμποττ Φράνσις, Carabott Francis: Σενάριο-Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ
Τζομπανάκη Αθηνά: Παραγωγή

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

http://www.imdb.com/title/tt1198129/


 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D2964:

Theme keyframe
Θέμα T10071: Η γη της Ολυμπίας
Διάρκεια: 00:00:00:00 - 00:21:42:18play

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D2964

Τίτλος

Η γη της Ολυμπίας [902]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Η γη της Ολυμπίας, που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Ολυμπία, ιστορία
2. Αθλητισμός, ιδεώδες και ιστορία
3. Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, η σημασία και η αξία τους για την Αρχαία Ελλάδα. Το Ολυμπιακό ιδεώδες.
4. Ρυμοτομία και αρχιτεκτονική της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα κτίσματα της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ναός του Δία.
5. Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας: Ρυμοτομία και αρχιτεκτονική. Τα αθλήματα και το τελετουργικό των Ολυμπιακών Αγώνων.
6. 1896: Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και η επανέναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συνέχεια του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία Παραγωγής

04/02/1980
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._