eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 
Το βίντεο αυτού του τεκμηρίου δεν έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T13939

Τίτλος

Η πιο μεγάλη δύναμη

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

-

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Η πιο μεγάλη δύναμη προβάλλει τα δημόσια έργα ανάπλασης σε ορεινά χωριά της Ηπείρου, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Περιγραφή Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Η πιο μεγάλη δύναμη ξεκινά με εικόνες από ένα ορμητικό ποταμάκι που καταλήγει σε νεροτριβή όπου αγρότισσες πλένουν ρούχα. Ακολουθούν οι τίτλοι της ταινίας με φόντο το ορεινό χωριό και τα πέτρινα καλντερίμια: «Μιά ταινία αφιερωμένη στην ιδέα της κοινοτικής αναπτύξεως». Οι τίτλοι τελειώνουν με τον βοσκό που οδηγεί ένα κοπάδι έξω από το χωριό. Εικόνες από σπίτια και δρομάκια του χωριού. Οι κάτοικοι, άντρες και γυναίκες, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία. Σύντομο πλάνο από κηδεία και στην συνέχεια εικόνες από γάμο, μπροστά η νύφη κι ο γαμπρός κι ακολουθεί κόσμος. Οι οικογένειες μεταβαίνουν στα χωράφια. Το μωρό στο σαμάρι του μουλαριού μαζί με τα βαριά μάλλινα σκεπάσματα. Το όργωμα με το άροτρο. Τοπία και κοπάδια που κινούνται στις πλαγιές ενώ το σπηκάζ αναφέρεται στην ανάγκη συστράτευσης για την αναβίωση της έρημης υπάιθρου. Έπεται η σπορά στο χωράφι. Το αλώνι. Στη συνέχεια έχουμε σκηνές με αγρότες και αγρότισσες στο καφενείο και στην πλατεία. Γυναίκες αμπαρώνουν παράθυρα κι αυλόπορτες. Οικογενειακό φαγητό. Οι άντρες μαζεύονται στην κεντρική πλατεία κι αρχίζουν τη συζήτηση. Ακολουθούν τοπία και εικόνες υπαίθρου. Κάποιοι από το καφενείο καλούν τον Πρόεδρο του χωριού. Η συζήτηση ξαναρχίζει. Ξεπροβάλλει ο κατάλογος των άμεσων αναγκών: δρόμος, σχολειό, ύδρευση, καθαριότητα, αξιοποίηση της γης και του δασικού πλούτου. Εικόνες από την ξύλινη νεροτριβή εναλλάσσονται με τα πρόσωπα των χωριανών. Άφιξη του αρμόδιου μηχανικού και συζήτηση με τους άντρες του χωριού. Στη συνέχεια βλέπουμε μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα. Στις εργασίες συμμετέχουν και οι αγρότες. Ανοίγουν δρόμο, κατασκευάζουν αρδευτικά φρεάτια. Όλο το χωριό έχει επιστρατευθεί στις ποικίλες εργασίες για τα έργα υποδομής. Ακολουθούν εικόνες με παιδιά που τρέχουν, με πορτοπαράθυρα που ανοίγουν, με τρακτέρ στο όργωμα με τη σοδειά έτοιμη για συλλογή: γυναίκες μαζεύουν μπαμπάκι, αλωνιστική μηχανή. Αλλεπάλληλες εικόνες από τις συζητήσεις, που προηγήθηκαν, τις εργασίες την κοινή προσπάθεια. Η ταινία κλείνει με μεγάλη αγροτική έκταση όπου δουλεύουν άνθρωποι και μηχανήματα.

Θεματικές κατηγορίες

Γεωργία - Κτηνοτροφία | Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Λέξεις κλειδιά

Άρδευση | Οδικό δίκτυο | Εκσυγχρονισμός | Βαμβακοκαλλιέργεια | Κτηνοτροφία

Τοποθεσίες

Ελλάδα Μονοδένδρι | Τσεπέλοβο | Παρακάλαμο | Βίτσα | Δίκορφο

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα: Παραγωγή
Μωϋσιάδου Νόνα: Ειδικός Σύμβουλος
Στούπης Κώστας: Ηχοληψία
Λάβδας Αντώνης : Μουσική
Παπαδάκης Ηρακλής: Επιμέλεια Παραγωγής, Σκηνοθεσία
Μενεσθαίου Φώτης: Φωτογραφία
Μανθούλης Ροβήρος : Κείμενο, Σκηνοθεσία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

http://www.shortfilm.gr/films.asp?name=&title_ID=&person=%CC%E1%ED%E8%EF%FD%EB%E7%F2+%D1%EF%E2%DE%F1%EF%F2&person_ID=6173&attribute=&description=&color=&category=&duration=&format=&yearFrom=&yearTo=&=%C1%ED%E1%E6%DE%F4%E7%F3%E7&action=search

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3115:

Theme keyframe
Θέμα T13939: Η πιο μεγάλη δύναμη
Διάρκεια: 00:00:00:00 - 00:20:25:11play

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3115

Τίτλος

Η πιο μεγάλη δύναμη [2010]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Η πιο μεγάλη δύναμη που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Καθημερινή ζωή και συνθήκες διαβίωσης στα ορεινά χωριά της Ηπείρου
2. Συλλογικότητα και ανάπτυξη
3. Έργα ανάπτυξης
4. Επίλογος

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1963
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._