eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T12567

Τίτλος

Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

09/02/1964 - 09/02/1964

Περίληψη

Επίσημοι και πλήθος κόσμου παρίστανται στην κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά.

Περιγραφή

Γενική άποψη των Χανίων. Το Δημαρχείο και τα καταστήματα των Χανίων πένθιμα στολισμένα ενόψει της κηδείας του Σοφοκλή Βενιζέλου. Περιήγηση στην πατρική οικία του Σ. Βενιζέλου, όπου υπάρχουν φωτογραφίες του ίδιου και των προγόνων του.

Πλάνα από μάχες του Ελληνικού Στρατού.

Μεταφορά της σορού του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά, την οποία συνοδεύουν οι δύο γιοί του εκλιπόντος πολιτικού Σοφοκλής και Κυριάκος Βενιζέλος. (25-27/3/1936)

Ο Σ. Βενιζέλος εξέρχεται από το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου με την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών έλαβε μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου κυβέρνησης, η οποία συγκροτήθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 1963. Διακρίνονται επίσης ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ. Παπανδρέου, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Μαύρος, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτριος Παπανικολόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Παπασπύρου, ο Υπουργός Εσωτερικών Σταύρος Κωστόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εμπορίου Σάββας Παπαπολίτης, ο Υπουργός Βιομηχανίας Ιωάννης Ζίγδης, ο Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Στέλιος Αλλαμανής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Νικόλαος Μπακόπουλος, ο Υπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Στυλιανός Χούτας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Νικόλαος Έξαρχος, οι Υπουργοί άνευ Χαρτοφυλακίου Ιωάννης Γιαννόπουλος και Ιωάννης Τούμπας, καθώς και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. (8/11/1963)

Ως Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Γ. Παπανδρέου και Υπουργός Εξωτερικών, ο Σ. Βενιζέλος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ. Την εξόδιο ακολουθία παρακολουθούν στον καθεδρικό ναό του Σαιντ Μάθιου της Ουάσιγκτον η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Βασιλιάς του Βελγίου Μπωντουέν, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ, ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρτ, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης Αναστάς Μικογιάν και πλήθος άλλων επισήμων (25/11/1963). Την επόμενη ημέρα της κηδείας του Τζ. Φιτζέραλντ Κέννεντυ, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, συνοδευόμενη από τον Σ. Βενιζέλο, μεταβαίνει στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον και καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Τζ. Φ. Κέννεντυ (26/11/1963)

Ως Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Γ. Παπανδρέου και Υπουργός Εξωτερικών, ο Σ. Βενιζέλος ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι. Διακρίνεται επίσης το έτερο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας Γ. Μαύρος. (16-19/12/1963)

Ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών Σ. Βενιζέλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Χένρυ Λαμπουΐς υπογράφουν στο Υπουργείο Εξωτερικών τα κείμενα ελληνοαμερικανικής συμφωνίας εκπαιδευτικών και μορφωτικών ανταλλαγών. (13/12/1963)

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών Σ. Βενιζέλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης. (30/11/1963)

Πλήθος κόσμου προσέρχεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων, όπου η σορός του Σ. Βενιζέλου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Αριστοτέλης Ωνάσης, ο υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Παύλος Βαρδινογιάννης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς ο οποίος απονέμει στον εκλιπόντα το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Αθήνας, ο Αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου, ο υποψήφιος βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Παρασκευόπουλος, καθώς και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ο οποίος καταθέτει στη σορό του Σ. Βενιζέλου δάφνινο στεφάνι. Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, το φέρετρο με τη σορό του Σ. Βενιζέλου τοποθετείται σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και μεταφέρεται εν πομπή στο Ακρωτήρι των Χανίων όπου πρόκειται να ταφεί δίπλα στον πατέρα του Ε. Βενιζέλο. Η νεκρική πομπή, την οποία ακολουθούν επίσημοι και πλήθος κόσμου, καταφθάνει στο Ακρωτήρι, όπου πραγματοποιείται η ταφή. (9/2/1964)

Άποψη του ανδριάντα του Ε. Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης.

 

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Εκδήλωση - Τελετή | Θρησκεία | Προσωπικότητες

Λέξεις κλειδιά

Κηδεία | Δραστηριότητα βασιλικής οικογένειας | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση | Θρησκευτική τελετή | Πολιτικός

Τοποθεσίες

Ελλάδα Χανιά Ακρωτήρι Χανίων | Μητροπολιτικός Ναός Χανίων | Ηράκλειο Πλατεία Ελευθερίας | Αθήνα Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ουάσιγκτον Καθεδρικός ναός του Σαίντ Μάθιου | Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον | Γαλλία Παρίσι Αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών): Παραγωγή

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 8/2/1964, σελ. 1 και 7, 9/2/1964 σελ. 1 και 15, και 11/2/1964, σελ. 1 και 7.

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3231:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3231

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 196405

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Φεβρουαρίου 1964, με το εξής θέμα:

1. Κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._