eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T10728

Τίτλος

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

27/10/1967 - 28/10/1967

Περίληψη

Η 28η Οκτωβρίου και η 55η επέτειος από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εορτάζονται με δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου παρίστανται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, η Βασίλισσα Άννα Μαρία, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας και άλλοι επίσημοι. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στρατιωτική παρέλαση. Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Καλαμποκιάς καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Περιγραφή

Πανοραμική από αέρος άποψη της Θεσσαλονίκης, όπου εορτάζεται η 55η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Άποψη του ναού του Αγίου Δημητρίου, μπροστά από τον οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένος κόσμος και παραταγμένο άγημα. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα Μαρία ενδεδυμένη με στολή Αμαλίας προσέρχονται στον ναό, όπου τους υποδέχονται ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας και άλλοι επίσημοι. Στο εσωτερικό του ναού το βασιλικό ζεύγος, ο Κ. Κόλλιας, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Δημήτριος Πατίλης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες και επίσημοι παρακολουθούν τη δοξολογία. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος καταθέτει στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού. Σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος κατευθύνεται έφιππος προς την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονται η Βασίλισσα Άννα Μαρία, ο Κ. Κόλλιας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γρηγόριος Σπαντιδάκης, ο Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως Γεώργιος Παπαδόπουλος και άλλοι επίσημοι. Οπλίτες, που φορούν ιστορικές πολεμικές στολές από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, παρελαύνουν ακολουθούμενοι από άρμα με ιστορικό θέμα από τον πόλεμο του 1940-1941. Παρελαύνουν επίσης πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Η 28η Οκτωβρίου εορτάζεται με παρέλαση και στην Αλεξανδρούπολη, όπου παρελαύνουν κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες, μαθητές και πρόσκοποι, άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα. Αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας πετά στον ουρανό. Άποψη της Ακρόπολης. Στην πλατεία Συντάγματος πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Καλαμποκιάς καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου και άλλων επισήμων. Άποψη της Βουλής.

Θεματικές κατηγορίες

Θρησκεία | Εορτασμός - Επέτειος | Πολιτική | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας

Λέξεις κλειδιά

Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Παρέλαση | Εθνική επέτειος | 28η Οκτωβρίου | Κατάθεση στεφάνου | Θρησκευτική τελετή | Δοξολογία | Στρατός Ξηράς | Δραστηριότητα βασιλικής οικογένειας | Μηχανοκίνητα | Πολεμικό Ναυτικό | Πολεμική Αεροπορία

Τοποθεσίες

Ελλάδα Θεσσαλονίκη Ναός Αγίου Δημητρίου | Ηρώο Γ’ Σώματος Στρατού | Αλεξανδρούπολη | Αθήνα Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, Διεύθυνσις Οπτικών Μέσων, Γενική Διεύθυνσις Τύπου: Παραγωγή
General Film Hellas Ltd : Τεχνική επεξεργασία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Το Βήμα, 26/10/67, σελ. 1, 5, 27/10/67, σελ. 1, 5, 28/10/67, σελ. 1, 29/10/67, σελ. 1, 6

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 38/67

 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3288:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3288

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 196738

Περίληψη


Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις της περιόδου 16/10/1967-1/11/1967, με τα εξής θέματα:

1. Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα
2. Θεμελίωση του Αστικού Κέντρου Τούμπας της Βασιλικής Προνοίας και εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης Ελληνίδων Οδηγών «Πόπη Ζαχαροπούλου» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης από τη Βασίλισσα Άννα Μαρία
3. Απονομή πτυχίων σε απόφοιτες νοσοκόμες της Δρακοπουλείου Σχολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Βασιλομήτορα Φρειδερίκη
4. Ορκωμοσία νέων Υπουργών και Υφυπουργών παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κόλλια στην Αθήνα
5. Εορτασμός στην Αθήνα της 22ης επετείου από την ίδρυση του ΟΗΕ
6. Επίσκεψη πέντε παιδιών από διαφορετικές ηπείρους στη Βασίλισσα Άννα Μαρία στο Τατόι
7. Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του Αμερικανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Γκέρβαν στο ξενοδοχείο «Χίλτον»
8. Άφιξη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ουγκάντα Φέλιξ Ονάμα στην Αθήνα
9. Άφιξη του τέως Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ στην Αθήνα
10. Επίδειξη ανδρικής και γυναικείας μόδας των καταστημάτων «Αφοί Τσιτσόπουλοι» και «Ατενέ» στο ξενοδοχείο «Χίλτον»
11. Ποδηλατικός Γύρος Αρχαιοτήτων στην Αθήνα
12. Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Εθνικής Ελλάδος και Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης στο στάδιο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης (0-1)

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._