eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T14368

Τίτλος

Το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

29/09/1968 - 29/09/1968

Περίληψη

Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες και κόσμος που ψηφίζει στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, σε εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των επιμέρους εκλογικών κέντρων και καταγράφουν αυτά και συνέντευξη τύπου του Γενικού Διευθυντή Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως Βύρωνα Σταματόπουλου έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Περιγραφή

Άνδρες και γυναίκες περιμένουν σε σειρές, έξω από εκλογικά κέντρα της Αττικής, προκειμένου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα. Ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης, στο 221 εκλογικό τμήμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, ψηφίζει. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος εισέρχεται στο 8ο εκλογικό κέντρο, στη Νέα Σμύρνη, ενώ οι παριστάμενοι χειροκροτούν. Ο Γ. Παπαδόπουλος, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης Ιωάννη Λαδά, ψηφίζει. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Δημήτριος Πατίλης και ο Υπουργός Συντονισμού Νικόλαος Μακαρέζος, σε εκλογικά κέντρα, ψηφίζουν. Άνδρες και γυναίκες που ψηφίζουν σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Αττικής. Ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Βάλλης, σε εκλογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ψηφίζει. Κόσμος περιμένει σε σειρά, σε εκλογικό κέντρο της Νέας Μαγνησίας. Κόσμος που περιμένει σε σειρά για να ψηφίσει, σε εκλογικό κέντρο, βραδινή ώρα. Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπες, έπειτα από τη λήξη της ψηφοφορίας, και καταμετρούν τις ψήφους. Ο Στ. Παττακός, στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Υπάλληλοι του Υπουργείου ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των επιμέρους εκλογικών τμημάτων και καταγράφουν αυτά. Σε αίθουσα του Υπουργείου Εσωτερικών, δημοσιογράφοι μεταδίδουν, μέσω ραδιοφώνου, τα αποτελέσματα. Ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως Βύρωνας Σταματόπουλος, με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου και του Υφυπουργού Οικονομικών Νικήτα Σιώρη, σε αθηναϊκή αίθουσα, παραχωρεί συνέντευξη τύπου για το νέο Σύνταγμα.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Δικαιοσύνη

Λέξεις κλειδιά

Ψηφοφορία | Σύνταγμα | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού (Δικτατορία των Συνταγματαρχών) | Δραστηριότητα Κυβέρνησης (Δικτατορία των Συνταγματαρχών)

Τοποθεσίες

Ελλάδα Κηφισιά 2ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς | Νέα Σμύρνη | Αθήνα Υπουργείο Εσωτερικών | Θεσσαλονίκη | Νέα Μαγνησία

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

ΕΡΑ-ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Μακεδονία, 30/9/1968, σ. 1

Βιβλίο Θεμάτων Ελληνικών Επικαίρων 40/68

 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3299:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3299

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα 196840

Περίληψη

Ταινία επικαίρων με ειδήσεις της περιόδου 25/9/1968 – 4/10/1968, με τα εξής θέματα:

1. Το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα
2. Επίδοση συγχαρητηρίων στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο από κυβερνητικούς παράγοντες και από μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπερψήφιση του νέου Συντάγματος στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου στη Βουλή
3. Διάγγελμα του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη με αφορμή την υπερψήφιση του νέου Συντάγματος στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου
4. Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στη Ρόδο
5. Επίδοση διαπιστευτηρίων από τους νέους Πρέσβεις στην Ελλάδα του Σουδάν Σαγέν ντε Χασίμ, της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Χασάντ Αχμέτ Κάμελ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Μένκο Δραγάνωφ Τσεντώφ στον Αντιβασιλέα Γεώργιο Ζωιτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
6. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Λυγιά Κορινθίας
7. Εγκαίνια νέας πτέρυγας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών από τον Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Λουκά Πάτρα
8. Παράσταση τσίρκου στην Αθήνα
9. Έκθεση της Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών Πειραιά
10. Παράσταση των Εθνικών Μπαλέτων Φιλιππίνων στο θέατρο Κοτοπούλη
11. Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Απόλλωνα Αθηνών και ΠΑΟΚ στο γήπεδο Ριζούπολης για το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας (1-1)
12. Αγώνας ταχύτητας αυτοσχέδιων ιστιοφόρων οχημάτων

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._