eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T14037

Τίτλος

Μαρτυρικές πόλεις. Καλάβρυτα

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

01/01/1985 - 31/12/1985

Περίληψη

Οδοιπορικό στην πόλη των Καλαβρύτων, τόπο σφαγής από τις γερμανικές δυνάμεις. Περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και την πόλη των Καλαβρύτων και στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Περιγραφή

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος κατευθύνεται από την περιοχή του Διακοφτού προς τα Καλάβρυτα. Πλάνα του οικισμού της Ζαχλωρούς κατά τη διαδρομή με τον οδοντωτό. Άποψη της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο Σταυρός στο βράχο, στη θέση "Ψηλός Σταυρός", μνημείο για τους μοναχούς που θανατώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις.


Ο σιδηρόδρομος φτάνει στον σταθμό των Καλαβρύτων. Άποψη του Λόφου του Καπή, όπου δεσπόζει ο σταυρός στον Τόπο της Θυσίας. Πλάνα της Μονής της Αγίας Λαύρας και των ιστορικών κειμηλίων που φυλάσσονται στο χώρο του μοναστηριού. Άποψη του Ηρώου των Αγωνιστών του 1821 από απόσταση. Περιήγηση στην πόλη των Καλαβρύτων. Εικόνες των διάσπαρτων ερειπωμένων κτηρίων, ζωντανές μνήμες της Σφαγής των Καλαβρύτων. Ο Τόπος της Θυσίας στο λόφο πάνω από την πόλη. Ο χώρος του Μνημείου και η κατακόμβη με τα καντήλια, ισάριθμα των οικογενειών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Στιγμιότυπα από τη δοξολογία που τελείται στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων στη μνήμη των θυμάτων της Θυσίας των Καλαβρύτων παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του Αρχηγού της ΔΗΑΝΑ Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, των τοπικών αρχών, άλλων επισήμων, συγγενών των θυμάτων και κατοίκων των Καλαβρύτων.


Ακολουθούν στιγμιότυπα από τον αγώνα δρόμου που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης. Οι επίσημοι και πλήθος κόσμου ανηφορίζει το λόφο του Καπή με στεφάνια στα χέρια για την τελετή στον Τόπο της Θυσίας, κατά την οποία τελείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Κάτοικοι των Καλαβρύτων περιγράφουν τα γεγονότα της Σφαγής των Καλαβρύτων. Εμβόλιμα πλάνα αναπαράστασης της καταστροφής της πόλης. Πλάνα του νεκροταφείου της πόλης.

Θεματικές κατηγορίες

Εορτασμός - Επέτειος | Μνήμη | Εκδήλωση - Τελετή | Αθλητισμός | Πόλεμος

Λέξεις κλειδιά

Μνημείο | Κατάθεση στεφάνου | Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση | Δοξολογία | Ερασιτεχνικός αθλητισμός | Ιστορική επέτειος | Εθνική Αντίσταση | Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Τοποθεσίες

Ελλάδα Καλάβρυτα Καθεδρικός Ναός Καλαβρύτων | Τόπος Θυσίας | Αγία Λαύρα | Μέγα Σπήλαιο

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών: Παραγωγή
Ανδρίτσος Κώστας: Σκηνοθεσία
Κούκας Γιώργος: Κείμενο
Πορετσάνος Γιώργος: Αφηγητής
Κοσκινάς Αντώνιος: Οπερατέρ
Δεσποίνης Παναγιώτης: Οπερατέρ
Μποντικούλης Δημήτρης: Οπερατέρ
Γαζής Γιάννης: Μοντάζ
Κούσουλας Γιάννης: Επιμέλεια
Κάππας Φώντας: Ήχος

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

-

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3474:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3474

Τίτλος

Μαρτυρικές πόλεις. Καλάβρυτα [2239Δ-2239Ε]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Μαρτυρικές πόλεις. Καλάβρυτα που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Διαδρομή του οδοντωτού σιδηρόδρομου προς τα Καλάβρυτα
2. Μέγα Σπήλαιο και Ζαχλωρού
3. Μονή Αγίας Λαύρας
4. Τόπος Θυσίας των Καλαβρύτων
5. Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό και κατάθεση στεφάνου στον Τόπο Θυσίας στη μνήμη των θυμάτων της Σφαγής των Καλαβρύτων
6. Αγώνας δρόμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ - ΓΓΤΠ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1985
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._