eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T12648

Τίτλος

Γάμος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της Πριγκίπισσας της Δανίας Άννας-Μαρίας στην Αθήνα

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

11/09/1964 - 18/09/1964

Περίληψη

Γάμος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της Πριγκίπισσας της Δανίας Άννας-Μαρίας στην Αθήνα: α) άφιξη της Πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας στην Αθήνα, β) εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γ) δεξίωση στα Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου, δ) άφιξη ξένων επισήμων στην Αθήνα, ε) κέντρο Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στ) δώρα των μελλονύμφων, ζ) γαμήλια τούρτα, η) χοροεσπερίδα στα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας, θ) γαμήλια τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών, ι) διαδρομή των νεονύμφων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Περιγραφή

Η δανέζικη βασιλική θαλαμηγός «Ντάνεμπρογκ» προσεγγίζει τον όρμο του Φαλήρου, όπου γίνεται δεκτό με κανονιοβολισμούς από παραπλέοντα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού της Ελλάδας. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, συνοδευόμενος από τον Αυλάρχη Θεοδόσιο Παπαθανασιάδη, επιβιβάζεται στην άκατο «Αμφιτρίτη» προκειμένου να μεταβεί στη θαλαμηγό «Ντάνεμπρογκ». Στην αποβάθρα του Περιπτέρου του Φαληρικού Δέλτα προσέρχεται ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Παπανδρέου. Πολυάριθμα μικρά σκάφη πλέουν στα φαληρικά ύδατα. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, συνοδευόμενοι από το Βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκο Θ΄, τη Βασίλισσα της Δανίας Ίνγκριντ, τη Διάδοχο του Θρόνου της Δανίας Μαργαρίτα και την Πριγκίπισσα της Δανίας Βενεδίκτη αποβιβάζονται στην αποβάθρα, όπου τους υποδέχονται η Βασίλισσα-Μητέρα Φρειδερίκη, η Διάδοχος Ειρήνη, ο Πρίγκιπας Μιχαήλ, ο Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και άλλοι επίσημοι. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, οι οποίοι επιβαίνουν σε ανοιχτό αυτοκίνητο, κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας υπό τις επευφημίες του πλήθους που έχει συρρεύσει κατά μήκος της διαδρομής. (11/9/1964)

Ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου τον υποδέχονται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, ο Θ. Παπαθανασιάδης και άλλοι επίσημοι. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία προσέρχονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου τυγχάνουν ενθουσιώδους υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η οποία διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προς τιμήν των μελλονύμφων, πραγματοποιείται αναπαράσταση της πομπής των Παναθηναίων, ενώ στην Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία προσφέρεται συμβολικά ο αραχνοΰφαντος πέπλος της θεάς Αθηνάς. Ακολουθεί παράσταση ελληνικών παραδοσιακών χορών. Εκτός του ζεύγους των μελλονύμφων, στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου διακρίνονται επίσης ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄, η Βασίλισσα Ίνγκριντ, η Διάδοχος Βενεδίκτη, η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα και η Διάδοχος Ειρήνη. Η γιορτή ολοκληρώνεται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. (13/9/1964)

Πολυάριθμοι προσκεκλημένοι παρίστανται στη δεξίωση που παρατίθεται στα Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου, όπου παρατίθεται δεξίωση εν όψει του γάμου. Οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων διακρίνεται ο Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Γεώργιος Μυλωνάς, δίνουν τις ευχές τους στο ζεύγος των μελλονύμφων και στα μέλη των οικογενειών τους. (14/9/1964)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, συνοδευόμενος από το Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, επιθεωρεί άγημα ανδρών της Ανακτορικής Φρουράς, το οποίο αποδίδει τιμές. (16/9/1964)

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, συνοδευόμενος από τη Βασίλισσα της Ιορδανίας Μόνα, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. (16/9/1964)

Ο Βασιλιάς του Βελγίου Μπωντουέν αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. (16/9/1964)

Ο Πρίγκιπας του Εδιμβούργου Φίλιππος, συνοδευόμενος από το Διάδοχο του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. (15/9/1964)

Η Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα, συνοδευόμενη από το σύζυγό της Πρίγκιπα Βερνάρδο και τη διάδοχο του θρόνου της Ολλανδίας Βεατρίκη, αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου τον υποδέχεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄. (16/9/1964)

Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από διάφορες χώρες του κόσμου κατακλύζουν το κέντρο Τύπου, το οποίο λειτουργεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Πολυάριθμα δώρα έχουν σταλεί από διάφορες χώρες του κόσμου για τους μελλόνυμφους.

Ζαχαροπλάστες ολοκληρώνουν τη διακόσμηση της γαμήλιας τούρτας.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, η Βασίλισσα-Μητέρα Φρειδερίκη, ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄, η Βασίλισσα Ίνγκριντ, ο Βασιλιάς της Νορβηγίας Όλαφ, ο Βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος, η Βασίλισσα Τζουλιάνα, ο Πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ, η Διάδοχος Ειρήνη και άλλοι επίσημοι παρίστανται στη χοροεσπερίδα που δίνεται στα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας. (16/9/1964)


Γενική πανοραμική άποψη της Αθήνας. Κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας στολισμένοι με σημαίες της Ελλάδας και της Δανίας. Η πομπή με τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τους επισήμους προσκεκλημένους κατευθύνεται προς τη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει στη Μητρόπολη υπό τις ζωηρές επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Βασίλισσα-Μητέρα Φρειδερίκη, οι οποίοι επιβαίνουν σε ανοιχτή άμαξα, κατευθύνονται από τα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας προς τη Μητρόπολη υπό τις ζωηρές επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία και ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄, οι οποίοι επιβαίνουν σε ανοιχτή άμαξα, κατευθύνονται από τα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας προς τη Μητρόπολη υπό τις ζωηρές επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄ παραδίδει την Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία στο Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄. Το μυστήριο του γάμου τελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄. Κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Το ζεύγος των νεονύμφων εξέρχεται από τη Μητρόπολη, επιβιβάζεται σε ανοιχτή άμαξα, αναχωρεί από τη Μητρόπολη, διέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας υπό τις ζωηρές επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους και καταφθάνει στα Βασιλικά Ανάκτορα της Αθήνας. (18/9/1964)

 

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Συγκοινωνία - Μεταφορές | Θρησκεία | Εκδήλωση - Τελετή | Τέχνη - Πολιτισμός

Λέξεις κλειδιά

Δραστηριότητα βασιλικής οικογένειας | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Υποδοχή σε λιμάνι | Παρουσία πολιτικού σε εκδήλωση | Δεξίωση | Υποδοχή σε αεροδρόμιο | Γάμος | Λαϊκός πολιτισμός | Χορός | Μέσα Μαζικής Μεταφοράς | Αεροπλάνο

Τοποθεσίες

Ελλάδα Όρμος του Φαλήρου | Φάληρο Αποβάθρα του Περιπτέρου του Φαληρικού Δέλτα | Αθήνα Παναθηναϊκό Στάδιο | Αεροδρόμιο του Ελληνικού | Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» | Βασιλικά Ανάκτορα | Μητρόπολη Αθηνών | Λόφος του Λυκαβηττού | Τατόι Βασιλικά Ανάκτορα του Τατοΐου

Γλώσσες

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 12/9/1964, σελ. 1 και 7, 15/9/1964, σελ. 1 και 7, 17/9/1964, σελ. 1 και 7, και 19/9/1964, σελ. 1, 3, 6 και 7.

Τα Νέα, 16/9/1964, σελ. 1 και 7, και 17/9/1964, σελ. 7

 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3491:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3491

Τίτλος

Ελληνικά Επίκαιρα2313Α-2313Β

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων, με το εξής θέμα:

1. Γάμος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της Πριγκίπισσας της Δανίας Άννας-Μαρίας στην Αθήνα.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._