eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 
Το βίντεο αυτού του τεκμηρίου δεν έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T14155

Τίτλος

Έθιμα του γάμου στη Δυτική Μακεδονία

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

01/01/1957 - 31/12/1957

Περίληψη

Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει όλα τα έθιμα του παραδοσιακού γάμου στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Η ιεροτελεστία της προετοιμασίας του γάμου , οι παραδόσεις πριν τον γάμο, και τα έθιμα που τελούνται την ημέρα του μυστηρίου.

Περιγραφή

Η ιεροτελεστία της προετοιμασίας του γάμου. Η προξενήτρα φέρνει στην οικογένεια της νύφης δαχτυλίδι της μάνας του γαμπρού. Η μητέρα του γαμπρού προσεύχεται για το γιό της στην πεδιάδα. Νέοι άνδρες μεταφέρουν στο χωριό ξύλα πάνω στα άλογα για να ανάψουν οι δύο οικογένειες τη φωτιά . Οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τα γλυκά που θα στείλουν στην οικογένεια της νύφης και αντίστοιχα οι συγγενείς της νύφης ετοιμάζουν τα γλυκά για την οικογένεια του γαμπρού. Τρείς νεαροί άνδρες πηγαίνουν ναν κρύψουν στις όχθες του ποταμού τη σημαία, μέχρι την ημέρα του γάμου. Η νύφη εκθέτει στην αυλή του σπιτιού της, για να τα δει όλο το χωριό, τα προικιά της. Πριν το ηλιοβασίλεμα η μητέρα του γαμπρού ανάβει φωτιές σε λάκους που έχει σκάψει, οι οποίες καίνε ολόκληρη τη νύχτα. Το πρωί τοποθετεί στους λάκους ψωμί και τους καλύπτει με πηλό, μέχρι τοε επόμενο πρωί. Τέσσερις μέρες πριν το γάμο νεαρά παιδιά πηγαίνουν να προσκαλέσουν τους γείτονες κρατώντας γλυκά, κρασί και λουλούδια. Η νύφη με τις φίλες της πηγαίνουν στην πηγή να πάρουν νερό και να ρίξουν ένα κέρμα για τα παιδιά του χωριού. Την ημέρα του γάμου, οι φίλες της νύφης μαζεύονται στο σπίτι για να την ντύσουν, ενώ έξω από το σπίτι ολόκληρο το χωριό συγκεντρώνεται για να υποδεχθεί το γαμπρό. Οι νέοι άνδρες του χωριού που συνοδεύουν τον γαμπρό φτάνουν συνοδεία μουσικών στο σπίτι της νύφης. Ο κουμπάρος, ανάμεσα στο συγκεντρωμένο κόσμο, σπάει ένα καρβέλι ψωμί στο κεφάλι του. Η νύφη βγαίνει από το σπίτι, η μητέρα της πρώτη και στη συνέχεια οι γυναίκες του χωριού την αποχαιρετούν. Ολόκληρο το χωριό συνοδεύει τη νύφη στην εκκλησία, ενώ ο γαμπρός ακολουθεί μαζί με έναν φίλο του. Ο πατέρας της νύφης προσφέρει ένα αρνί στον πρώτο φίλο του γαμπρού που τον υποδέχεται στο χωριό και στη συνέχεια οι συγχωριανοί προσφέρουν τα δώρα του γάμου. Η μητέρα του γαμπρού, της νύφης, συγγενείς και γείτονες χορεύουν. Στο σπίτι του γαμπρού οι φίλοι του γαμπρού τον ξυρίζουν, ενώ ολόκληρο το χωριό παρακολουθεί. Η μητέρα του γαμπρού φέρνει στη νύφη μικρό αγόρι, το οποίο θα κοιμηθεί, σύμφωνα με το έθιμο, με τη νύφη, για να γεννήσει αγόρια. Ο γαμπρός χορεύει το σούρουπο γύρω από ένα μαχαίρι, συνοδεία ενός τυμπάνου

Θεματικές κατηγορίες

Παράδοση - Έθιμα | Εκδήλωση - Τελετή | Κοινωνία

Λέξεις κλειδιά

Γάμος | Κοινωνική ζωή | Ήθη-Νοοτροπίες | Παραδοσιακή συμπεριφορά | Παραδοσιακός γάμος | Τοπικό έθιμο

Τοποθεσίες

Ελλάδα

Γλώσσες

Αγγλική

Συντελεστές & Ρόλοι

Χαρατσάρης Τάκης: Παραγωγή
Κανελόπουλος Τάκης: Σκηνοθεσία
Στούντιο Άλφα: Τεχνική επεξεργασία
Παϊρίδης Ιάκωβος: Οπερατέρ
Μπρίκμαν Χ.: Βοηθός Οπερατέρ
Παπάζογλου Θ.: Β Βοηθός οπερατέρ

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

-

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3495:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3495

Τίτλος

Έθιμα του γάμου στη Δυτική Μακεδονία [26/27/28]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Έθιμα του γάμου στη Δυτική Μακεδονία που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Τα έθιμα της προετοιμασίας του γάμου
2. Η ιεροτελεστία του γάμου

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1960
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._