eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T13264

Τίτλος

Επίσημη τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

05/01/1981 - 05/01/1981

Περίληψη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Ράλλης, μέλη της κυβέρνησης και πλήθος άλλων επισήμων παρίστανται στην επίσημη τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Περιγραφή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Ράλλης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου, ο Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Στράτος, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Στέφανος Μάνος, ο Υπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Υπουργός Γεωργίας Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ο Υπουργός Δημοσίων Έργων Τζαννής Τζαννετάκης, οι Υφυπουργοί παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Αθανάσιος Τσαλδάρης και Αχιλλέας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλειος Κοντογιαννόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Γεώργιος Πλυτάς, ο Υπουργός Οικονομικών Μιλτιάδης Έβερτ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Παναγής Παπαληγούρας, ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Ιωάννης Πεσμαζόγλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Αγαμέμνων Γκράτσιος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημήτριος Παπαγεωργίου και άλλοι επίσημοι παρίστανται στην επίσημη τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Στην ομιλία του, ο Γ. Ράλλης τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη οργάνωσης των διάφορων επαγγελματικών τάξεων και δημιουργίας επαφών με τις αντίστοιχες επαγγελματικές τάξεις των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΟΚ, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ θα εξαρτηθεί από το πάθος για περισσότερη και μεθοδικότερη εργασία, από τη συνεργασία όλων των παραγόντων της οικονομίας και από την πρόταξη του εθνικού συμφέροντος σε βάρος του ατομικού. Παράλληλα, ο Γ. Ράλλης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση που του παρουσιάζεται και εργασθεί για την άνοδο της Ελλάδας στο επίπεδο των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Εξωτερική πολιτική

Λέξεις κλειδιά

ΕΟΚ–ΕΕ | Δραστηριότητα Προέδρου της Δημοκρατίας | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού

Τοποθεσίες

Ελλάδα Αθήνα Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών: Παραγωγή

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόμος 12, σελ. 78-84.

Απογευματινή, 7/1/1981, σελ. 2.


 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3726:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3726

Τίτλος

Ελληνικό Χρονικό 198101

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Ιανουαρίου 1981, με τα εξής θέματα:

1. Έκθεση με θέμα «Η ελληνική γεωργία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες» στο Ζάππειο Μέγαρο.
2. Επίσημη τελετή για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
3. Χειμερινοί κολυμβητές στην ακτή του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο.
4. Εγκαίνια της έκθεσης έργων του Βρετανού ζωγράφου Τζόζεφ Μάλορντ Τέρνερ στην Εθνική Πινακοθήκη από την Πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας Μαργαρίτα.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Ημερομηνία Παραγωγής

22/01/1981
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._