eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T12749

Τίτλος

Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο.

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

28/02/1982 - 02/03/1982

Περίληψη

Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο, κατά την οποία συναντάται με την πολιτική ηγεσία της μεγαλονήσου και κάνει δηλώσεις αναφορικά με το Κυπριακό την επαύριον της τουρκικής εισβολής.

Περιγραφή

Σκηνές από την Κύπρο την επαύριον της τουρκικής εισβολής του 1974 (κατεστραμμένα κτήρια και υποδομές από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς). Πλάνα από τη γραμμή αντιπαράταξης («πράσινη γραμμή»). Η Μαρίτσα Στυλιανού μιλάει για το παιδί της, το οποίο αγνοείται από το καλοκαίρι του 1974 και την τουρκική εισβολή. Κύπρια μιλάει για το σύζυγό της, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και έκτοτε αγνοείται. Περιήγηση σε δρόμους της Λευκωσίας. Γυναίκες και άνδρες θρηνούν για τους οικείους τους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ανδρέας Παπανδρέου αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου τον υποδέχονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού και άλλοι επίσημοι, ενώ στρατιωτική μπάντα και στρατιωτικό άγημα αποδίδουν τιμές. Ο Α. Παπανδρέου γίνεται επίσης δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο έχει κατακλύσει το αεροδρόμιο. Σε χαιρετισμό που απευθύνει προς τους παριστάμενους, ο Α. Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο ολόκληρος ο ελληνικός λαός πάλλεται από συγκίνηση, και προσθέτει ότι σε συνεργασία με όλες τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα εργαστεί για τη διεθνοποίηση του Κυπριακού. Στη συνέχεια, ο Α. Παπανδρέου αναχωρεί οδικώς από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Πλάνα από κατεστραμμένα κτήρια και εκκλησίες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Α. Παπανδρέου μεταβαίνει στο νεκροταφείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και καταθέτει στεφάνι. Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιείται στην είσοδο της Λευκωσίας, ο Δήμαρχος της πόλης Λέλλος Δημητριάδης απονέμει στον Α. Παπανδρέου το χρυσό κλειδί της πόλης της Λευκωσίας ενώπιον πλήθους κόσμου.

Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες σε προσφυγικό καταυλισμό την επαύριον της τουρκικής εισβολής του 1974.

Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιείται στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απονέμει στον Α. Παπανδρέου το χρυσό μετάλλιο του Απόστολου Βαρνάβα. Η τελετή, την οποία παρακολουθούν ο Σ. Κυπριανού και άλλοι επίσημοι, ολοκληρώνεται με τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κάνει δηλώσεις για την επίσκεψη του Α. Παπανδρέου στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την έμπρακτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του δοκιμαζόμενου κυπριακού λαού. Εμβόλιμα πλάνα από την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάσσει στον Α. Παπανδρέου ο κυπριακός λαός, στα οποία διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Δημήτρης Μαρούδας. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Α. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Σ. Κυπριανού, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και άλλους επισήμους, επισκέπτεται το Θρονί, όπου βρίσκεται θαμμένος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και καταθέτει στεφάνι στον τάφο του. Αμέσως μετά, ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται την παρακείμενη Ιερά Μονή Κύκκου.

Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες σε προσφυγικό καταυλισμό την επαύριον της τουρκικής εισβολής του 1974. Δηλώσεις άγνωστου Κύπριου σχετικά με τις εντυπώσεις που του προκάλεσε η επίσκεψη του Α. Παπανδρέου στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Α. Παπανδρέου πραγματοποιεί τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για τους πεσόντες της ΕΛΔΥΚ.

Περιήγηση στους κεντρικούς δρόμους του ελεύθερου τμήματος της Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης κάνει δηλώσεις για την επίσκεψη του Α. Παπανδρέου στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη αυτή, η οποία τόνωσε σημαντικά το ηθικό του κυπριακού ελληνισμού, αποδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην επίλυση του Κυπριακού. Εμβόλιμα πλάνα από πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων που αναφέρονται στην επίσκεψη του Α. Παπανδρέου στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου γίνεται δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γεώργιος Λαδάς δωρίζει στον Α. Παπανδρέου υδροχόη προαρχαϊκής εποχής. Ο Α. Παπανδρέου εκφωνεί ομιλία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της οποίας, αφού προηγουμένως εκφράζει τη συγκίνησή του, αναφέρεται στις ευθύνες της δικτατορίας των Συνταγματαρχών για την πορεία που ακολούθησε το Κυπριακό την περίοδο 1967-1974 με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή και τονίζει ότι σκοπός της επίσκεψής του στη μεγαλόνησο είναι να συμβάλει στην επούλωση αυτού του τραύματος. Επιπλέον, ο Α. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον ελληνισμό της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε την ουσιαστική εξαφάνιση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, ούτε τη βίαιη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις. Τέλος, ο Α. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της οποίας οποιοδήποτε τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή, δεν θα υπάρχει πρόνοια για την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και δεν θα παρέχεται στον κυπριακό λαό η εγγύηση για μία ανεξάρτητη, ενιαία, αποστρατικοποιημένη και αδέσμευτη Κυπριακή Δημοκρατία. Εμβόλιμα πλάνα από το δράμα του κυπριακού λαού την επαύριον της τουρκικής εισβολής του 1974 και από τη γραμμή αντιπαράταξης.

Άγνωστος Κύπριος μιλάει για το γιο του, ο οποίος αγνοείται από το καλοκαίρι του 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής.

Φωτογραφίες αγνοουμένων Κυπρίων και συγγενών τους, οι οποίοι διαδηλώνουν με αίτημα να μάθουν νέα τους.

Θεματικές κατηγορίες

Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Πληθυσμός | Πολιτική | Εκδήλωση - Τελετή | Εξωτερική πολιτική | Συγκοινωνία - Μεταφορές

Λέξεις κλειδιά

Πρόσφυγες | Αποκαλυπτήρια | Άγημα | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Υποδοχή σε αεροδρόμιο | Μέσα Μαζικής Μεταφοράς | Αεροπλάνο | Επίσημη επίσκεψη | Κυπριακό | Κατάθεση στεφάνου

Τοποθεσίες

Κύπρος Λάρνακα Αεροδρόμιο της Λάρνακας | Κοιμητήριο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 | Λευκωσία Είσοδος της Λευκωσίας | Αρχιεπισκοπή Κύπρου | Τάφος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου | Ιερά Μονή Κύκκου | Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τους πεσόντες της ΕΛΔΥΚ | Βουλή των Αντιπροσώπων

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών: Παραγωγή

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Απογευματινή, 27/2/1982, σελ. 16, και 2/3/1982, σελ. 8 και 16.

Το Βήμα, 28/2/1982, σελ. 1, και 3/3/1982, σελ. 3.
 

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3736:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3736

Τίτλος

Ελληνικό Χρονικό 198203

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Φεβρουαρίου 1982, με το εξής θέμα:

1. Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._