eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T16041

Τίτλος

Περιοδεία του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης στην Ήπειρο

Είδος

Ταινία Επικαίρων

Περίοδος γεγονότων

05/12/1951 - 08/12/1951

Περίληψη

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη πραγματοποιούν πολυήμερη περιοδεία στην Ήπειρο, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέπτονται διάφορες πόλεις και χωριά.

Περιγραφή

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη αποβιβάζονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου τους υποδέχονται τιμητικό άγημα, οι τοπικές πολιτικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές Αρχές, μαθητές σχολείων και πλήθος κόσμου. Επίσημος προσφωνεί το βασιλικό ζεύγος.

Εικόνες ορεινής κωμόπολης. Χωρικές και παιδιά έξω από μισοκατεστραμμένα κτίσματα. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτονται κωμοπόλεις και χωριά της Θεσπρωτίας. Το βασιλικό ζεύγος εξέρχεται από το σημαιοστολισμένο «Σπίτι του Παιδιού» της Βασιλικής Πρόνοιας στο χωριό Πλαίσιο, ξεναγείται σε ορεινό χωριό και αποτίει φόρο τιμής σε μνημείο, γύρω από το οποίο είναι συγκεντρωμένα παιδιά που τραγουδούν. Ακολουθεί επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους σε σχολείο, όπου τους καλωσορίζει πανό με την επιγραφή «Οι μαθηταί ευγνωμονούν τους Βασιλείς μας». Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος διακρίνονται πολλά παιδιά.

Όψεις του λιμανιού της Πάργας και της προβλήτας που είναι στολισμένη με κλαδιά και πανό «Καλώς ήλθατε». Το βασιλικό ζεύγος και η ακολουθία τους αποβιβάζονται και γίνονται δεκτοί από τις τοπικές Αρχές και τον κόσμο που έχει κατακλύσει τους γύρω χώρους. Τιμητικό άγημα είναι παρατεταγμένο στη στενή παραλιακή οδό. Σε άλλη περιοχή της πόλης κόσμος κινείται κάτω από πανό που φέρει την επιγραφή «Το σχολείο σας Βασιλείς» ενώ δίπλα έχει αναρτηθεί φωτογραφία της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτονται το νεόδμητο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, έξω από το οποίο είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου.

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσας Φρειδερίκη περνούν πάνω από μικρή πέτρινη γέφυρα και εισέρχονται σε χωριό, όπου οι κάτοικοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή. Γενική άποψη ορεινής κωμόπολης, όπου βρίσκονται παρατεταγμένοι άνδρες των Ταγμάτων Εθνικής Ασφαλείας. Το βασιλικό ζεύγος εισέρχεται στην κωμόπολη, όπου τυγχάνει θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Το βασιλικό ζεύγος υποδέχεται και προσφωνεί νεαρή κοπέλα με παραδοσιακή ενδυμασία.

Κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ελληνικά σημαιάκια στα χέρια στέκονται δίπλα σε πανό που εκφράζει την ευγνωμοσύνη των «παιδιών των Σπιτιών» της Βασιλικής Πρόνοιας προς τη Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επιθεωρούν άγημα ανδρών του Στρατού Ξηράς, το οποίο αποδίδει τιμές, ενώ άνδρες των Ταγμάτων Εθνικής Ασφαλείας χειροκροτούν. Επίσημος προσφωνεί το βασιλικό ζεύγος. Εξωτερική άποψη του «Σπιτιού του Παιδιού» στη Μελισσόπετρα Ιωαννίνων. Μικρά παιδιά χαιρετίζουν τους Βασιλείς κουνώντας σημαιάκια. Αγγλόφωνη επιγραφή πληροφορεί για τη δωρεά κυψελών μελισσών στο χωριό από το προσωπικό του αμερικανικού περιοδικού Reader’s Digest. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη μοιράζει δέματα της «Φανέλας του Στρατιώτου» σε άνδρες του Στρατού Ξηράς. Κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες, παρατεταγμένες σε αγροτικό δρόμο, περιμένουν την έλευση του βασιλικού ζεύγους. Παιδιά προφέρουν λουλούδια στην Βασίλισσα Φρειδερίκη. Συγκεντρωμένος κόσμος χειροκροτεί, ενώ μουσικοί παίζουν παραδοσιακά όργανα στο δρόμο.

Ο Βασιλιάς Παύλος επιθεωρεί μονάδα του Στρατού Ξηράς σε στρατόπεδο της Ηπείρου.

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτονται το «Σπίτι του Παιδιού» της Βασιλικής Πρόνοιας στα Κτίσματα Πωγωνίου, όπου τους υποδέχονται μικρά παιδιά με σημαιάκια. Ο Βασιλιάς Παύλος δίπλα σε χωρικούς παρακολουθεί κοπάδι προβάτων. Κάτοικοι του χωριού, ιερείς και επίσημοι συνοδεύουν το βασιλικό ζεύγος κατά την αποχώρησή του.

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ακολουθούμενοι από τα μέλη της συνοδείας τους, εισέρχονται πεζή στο κέντρο των Ιωαννίνων, χειροκροτούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος. Από ειδική εξέδρα ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη παρακολουθούν παρέλαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, των οποίων προπορεύεται στρατιωτική μπάντα.

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επιθεωρούν παρατεταγμένο άγημα ανδρών του Στρατού Ξηράς, το οποίο αποδίδει τιμές. Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και ο Βασιλιάς καταθέτουν το θεμέλιο λίθο δημοσίου έργου.

Χωρικοί υποδέχονται το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Βασιλιάς Παύλος και κορίτσια προσφέρουν λουλούδια στην Βασίλισσα Φρειδερίκη. Το βασιλικό ζεύγος εξέρχεται από σχολικό κτήριο και επισκέπτεται ιερό ναό. Στην είσοδο άλλου χωριού οι κάτοικοι υποδέχονται με χειροκροτήματα το βασιλικό ζεύγος. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη εξέρχονται από ιερό ναό.

Ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» στη Λίμνη Ζηρού. Μικρά αγόρια υποδέχονται το βασιλικό ζεύγος κουνώντας σημαιάκια.

 

Θεματικές κατηγορίες

Πολιτική | Ένοπλες δυνάμεις - Σώματα ασφαλείας | Γεωργία - Κτηνοτροφία | Φιλανθρωπία - Κοινωνική αλληλεγγύη | Τέχνη - Πολιτισμός | Εκδήλωση - Τελετή | Παιδεία

Λέξεις κλειδιά

Δραστηριότητα βασιλικής οικογένειας | Υποδοχή | Πολεμικό Ναυτικό | Στρατός Ξηράς | Παρέλαση | Στρατιωτική μπάντα | Κέντρο νεότητας | Παιδική ηλικία | Μνημείο | Υποδομές | Εκπαιδευτήριο | Λαϊκός πολιτισμός | Παραδοσιακή μουσική | Θεμελίωση | Μελισσοκομία

Τοποθεσίες

Ελλάδα Ηγουμενίτσα Λιμάνι της Ηγουμενίτσας | Πλαίσιον «Σπίτι του Παιδιού» | Πάργα Λιμάνι της Πάργας | Δημοτικό Σχολείο Πάργας | Κόνιτσα | Μελισσόπετρα | Κτίσματα | Παιδόπολη «Άγιος Αλέξανδρος» Ζηρού

Γλώσσες διατίτλων

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Ελευθερία, 5/12/1951, σελ. 4, 6/12/1951, σελ. 6, 7/12/1951, σελ. 4, 8/12/1951, σελ. 4, και 9/12/1951, σελ. 6.

Εμπρός, 6/12/1951, σελ. 6, 9/12/1951, σελ. 6, και 13/12/1951, σελ. 2.

Η Καθημερινή, 6/12/1951, σελ. 6, και 8/12/1951, σελ. 4.

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3951:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3951

Τίτλος

Ταινία Επικαίρων QΟ/104

Περίληψη

Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις Δεκεμβρίου 1951, με τα εξής θέματα:
1. Περιοδεία του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης στην Ήπειρο.

Τίτλος σειράς

Ελληνικά Επίκαιρα

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Επίκαιρα

Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._