eoa logo Γραμματοσειρά: Greek English
 

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T18056

Τίτλος

Καλαμάτα. "Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισε άνθη…"

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

13/09/1986 - 30/04/1987

Περίληψη

Ντοκιμαντέρ για τους σεισμούς της 13ης και 15ης Σεπτέμβρη 1986 στην Καλαμάτα. Πλάνα των κατεστραμμένων κτηρίων στην πόλη της Καλαμάτας και στο Ελαιοχώρι. Στιγμιότυπα από την ζωή των κατοίκων στους καταυλισμούς και πλάνα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην περιοχή. Η πόλη της Καλαμάτας μετά από πέντε μήνες και οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής.

Περιγραφή

Γενικά πλάνα της πόλης της Καλαμάτας. Πλάνα του λιμανιού. Πλάνα κατεστραμμένων σπιτιών και κτηρίων από τους σεισμούς της 13ης και 15ης Σεπτέμβρη 1986. Εικόνες των μισογκρεμισμένων κτηρίων και καταστημάτων στο κέντρο της πόλης. Πλάνα της κατεστραμμένης εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων. Κάτοικος της πόλης μιλά για το σεισμό. Κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να μαζέψουν αντικείμενα από τα ερείπια των σπιτιών τους. Οικογένειες καθισμένες έξω από τα σπίτια τους. Υγειονομική μονάδα του στρατού προσφέρει βοήθεια. Άποψη των κατεστραμμένων οικημάτων στο Ελαιοχώρι. Πλάνα του καταυλισμού των σεισμοπλήκτων του Ελαιοχωρίου. Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού Ευάγγελος Βαγιανός και ο Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΕΣ Βασίλης Ιωάννου μιλούν για το έργο του Ερυθρού Σταυρού. Περιήγηση στην πόλη της Καλαμάτας, όπου έχουν τοποθετηθεί σκηνές σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους της πόλης. Χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου στους καταυλισμούς. Κάτοικοι της πόλης καθισμένοι στο Δημοτικό Αναψυκτήριο της πόλης και παιδιά παίζουν σε παιδική χαρά. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου φτάνει στην Καλαμάτα και επισκέπτεται τους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων, συνοδευόμενος από τον Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο και τις αρχές της πόλης. Πλάνα της ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου στην Καλαμάτα. Διακρίνονται ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Αλευράς, και οι Υπουργοί Ιωάννης Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας. Πλάνα των λυόμενων οικημάτων που έχουν τοποθετηθεί στην πόλη πέντε μήνες μετά τον σεισμό, του λυόμενου κτίσματος της εκκλησίας της Υπαπαντής, των οικημάτων, νηπιακών σταθμών, σχολείων, που στεγάζονται σε λυόμενες κατασκευές. Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας Σταύρος Μπένος μιλά για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πόλης. Πλάνα των λυόμενων οικημάτων.

Θεματικές κατηγορίες

Κοινωνική πολιτική - Πρόνοια | Κατοικία | Ατυχήματα - Καταστροφές | Καιρικά - Φυσικά φαινόμενα | Πολιτική | Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Λέξεις κλειδιά

Σεισμός | Ανοικοδόμηση | Προκατασκευασμένη κατοικία | Δραστηριότητα Πρωθυπουργού | Ερυθρός Σταυρός

Τοποθεσίες

Ελλάδα Καλαμάτα | Ελαιοχώρι

Γλώσσες

Ελληνική

Συντελεστές & Ρόλοι

Ανδρίτσος Κώστας: Σκηνοθεσία
Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών: Παραγωγή
Κούκας Γιώργος: Κείμενο
Ελευθεριάδης Λευτέρης: Αφηγητής
Κοσκινάς Αντώνιος: Φωτογραφία
Δεσποίνης Παναγιώτης: Φωτογραφία
Μποντικούλης Δημήτρης: Φωτογραφία
Δρακουλάκος Νίκος: Φωτογραφία
Κάππας Φώντας: Ήχος
Κούσουλας Γιάννης: Επιμέλεια Παραγωγής
Γαζής Γιάννης: Μοντάζ
Κούκα Μάρα: Βοηθός μοντέρ

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

-Τα Νέα, 20/9/1986, σελ. 5

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D4002:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D4002

Τίτλος

Καλαμάτα. "Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισε άνθη…" [38]

Περίληψη

Ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο Καλαμάτα. "Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισε άνθη…", που περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Οι καταστροφές στην Καλαμάτα μετά το σεισμό
2. Οι καταστροφές στο Ελαιοχώρι
3. Οι καταυλισμοί των σεισμοπαθών
4. Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην Καλαμάτα
5. Μεταστέγαση σε λυόμενες κατασκευές

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ - ΓΓΤΠ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1987
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._