Κωδικός Θέματος
T18340
Τίτλος
Χοροί και φορεσιές του τόπου μας
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Περίοδος γεγονότων
-
Περίληψη
Το ντοκιμαντέρ Χοροί και φορεσιές του τόπου μας παρουσιάζει χορούς και παραδοσιακές ενδυμασίες από όλη την Ελλάδα.
Περιγραφή
Το ντοκιμαντέρ Χοροί και φορεσιές του τόπου μας ξεκινάει με πλάνα από περιοχές της Ελλάδας όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα Μετέωρα, πλάνα από ελληνικά νησιά, τη λίμνη των Ιωαννίνων, τους καταρράκτες της Έδεσσας και παραδοσιακούς οικισμούς. Κοπέλες με τοπικές ενδυμασίες χορεύουν θεσσαλικό χορό και άνδρες παίζουν μουσική. Ακολουθούν λεπτομέρειες από αναπαραστάσεις αρχαίων χορών σε αγγεία και γλυπτά. Ακολουθούν πλάνα ανδρών και γυναικών που χορεύουν παραδοσιακούς γιαννιώτικους χορούς και πλάνα γυναικών ντυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες της Ηπείρου. Ακολουθούν πλάνα από το Μέτσοβο και τα παραδοσιακά αρχοντικά κτήρια της περιοχής. Παρουσιάζονται ανδρικές και γυναικείες ενδυμασίες της περιοχής και λεπτομέρειες από αυτές. Προβάλλονται πλάνα από εορτασμό της Αγίας Παρασκευής και χορός ζευγαριών ντυμένων με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ενδυμασίες και οι χοροί των Σαρακατσάνων. Γυναίκες ντυμένες με σαρακατσάνικες ενδυμασίες χορεύουν σε αγρό συνοδευόμενες από άνδρες που παίζουν μουσική. Παρουσιάζονται οι ενδυμασίες τους και λεπτομέρειες από αυτές καθώς και λεπτομέρειες από αναπαραστάσεις χορών σε αρχαία αγγεία και γλυπτά. Η αφήγηση αναφέρεται στη συλλογή με φορεσιές και λαογραφικά εκθέματα της Αθηνάς Ταρσούλη η οποία μιλάει σχετικά στην κάμερα, ενώ προβάλλονται και κάποια από τα εκθέματα της συλλογής της. Πλάνα νέων ανδρών και γυναικών ντυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες οι οποίοι χορεύουν δημοτικούς χορούς. Ακολουθούν λεπτομέρειες από αναπαραστάσεις αρχαίων χορών σε αγγεία. Στη συνέχεια προβάλλονται πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας, λεπτομέρειες από μωσαϊκά και γλυπτά που ανακαλύφθηκαν εκεί. Ακολουθούν πλάνα ανδρών και γυναικών που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και πλάνα γυναικών ντυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας. Βλέπουμε άνδρες να χορεύουν δημοτικούς χορούς. Στη Θεσσαλονίκη με φόντο το Λευκό Πύργο νέοι και νέες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Η αφήγηση αναφέρεται στο Μακεδονικό αγώνα. Προβάλλονται λεπτομέρειες από αρχαία ειδώλια με οργανοπαίχτες και παρουσιάζονται τα όργανα, λύρα, σαντούρι, κλαρίνο, ζουρνάς και νεαροί άνδρες που παίζουν μουσική. Επίσης παρουσιάζεται το λαούτο, ο κανών και η ταμπούρα. Η αφήγηση αναφέρεται στη σχέση της παραδοσιακής φουστανέλας με την αρχαία ενδυμασία των οπλιτών. Παρουσιάζονται λεπτομέρειες από αναπαραστάσεις αρχαίων οπλιτών σε αγάλματα και βλέπουμε άνδρες με φουστανέλες να χορεύουν τσάμικο χορό και καλαματιανό. Ακολουθούν πλάνα από ελληνικά νησιά, από σοκάκια και λιμάνι νησιού. Η αφήγηση αναφέρεται στα διαφορετικά είδη μπάλου και παρουσιάζονται νέοι και νέες με παραδοσιακές λευκαδίτικες ενδυμασίες.
Πλάνα από τη Σκόπελο το λιμάνι του νησιού, τα σοκάκια και τους κατοίκους του. Σκοπελίτισες ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες χορεύουν στο λιμάνι. Ακολουθούν λεπτομέρειες από τις ενδυμασίες τους. Προβάλλονται τοπία της Θράκης και παρακολουθούμε άνδρες να χορεύουν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς ενώ ο λυράρης αυξάνει τους ρυθμούς της μουσικής του. Παρουσιάζονται αναπαραστάσεις χορού από αρχαία αγγεία. Στο Μέτσοβο παρουσιάζονται γυναίκες που χορεύουν σε κυκλική παράταξη ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες χωρίς μουσική συνοδεία από όργανα, παρά μόνο από το τραγούδι τους. Παρακολουθούμε πλάνα από τα Μετέωρα και τα εκεί μοναστήρια καθώς και πλάνα από τα τοπία του θεσσαλικού κάμπου. Προβάλλονται αναπαραστάσεις χορευτών σε γλυπτό. Βλέπουμε γυναίκες ντυμένες με θεσσαλικές φορεσιές να χορεύουν καραγκούνα. Ακολουθούν πλάνα με λεπτομέρειες των ενδυμασιών τους. Επόμενος σταθμός είναι η Κρήτη όπου άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες χορεύουν σούστα. Προβάλλονται λεπτομέρειες από ειδώλια με αναπαραστάσεις χορευτών καθώς και ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Βλέπουμε κρητικό ντυμένο με παραδοσιακή ενδυμασία και άνδρες και γυναίκες να χορεύουν πεντοζάλη . Η ταινία κλείνει με αναφορές στις ομοιότητες των αρχαίων και των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, προβάλλονται άνδρες να χορεύουν και να παίζουν μουσική, μια γυναίκα από το Μέτσοβο που υφαίνει, μια νησιώτισσα με τη φορεσιά της και ένα κοριτσάκι που χορεύει ντυμένο με μακεδονίτικη φορεσιά.
Θεματικές κατηγορίες
Τέχνη - Πολιτισμός | Ιστορία - Αρχαιολογία | Παράδοση - Έθιμα
Λέξεις κλειδιά
Τέχνη | Μουσική | Χορός | Αρχαιολογικός χώρος | Γλυπτική | Αγγειοπλαστική
Τοποθεσίες
Ελλάδα Ιωάννινα Λίμνη | Μέτσοβο | Έδεσσα | Μετέωρα Μοναστήρια | Ηράκλειο Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού | Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος | Λευκάδα | Αρχαία Πέλλα | Σκόπελος | Αρχαιολογικό μουσείο
Γλώσσες
Ελληνική
Συντελεστές & Ρόλοι
Φέρτης Γιάννης: Αφηγητής
Αντωνάκης Γιώργος: Διευθυντής Φωτογραφίας
Μουραμπάς Χρήστος: Μουσική
Σπυροπούλου Γιάννα: Μοντάζ
Ιωαννίδης Δ.: Ποντιακή λύρα
Στούντιο Ωμέγα: Τεχνική επεξεργασία
Arbini Guido: Τεχνικός
Κορώνης Νίκος: Τεχνικός
Νάτσης Κ.: Βοηθός Σκηνοθέτη
Τριαντάφυλλος Films: Τίτλοι-Τρυκ
Μάτσας Νέστορας: Σενάριο, Σκηνοθεσία
Ταρσούλη Αθηνά: Συνεργάτης
Καρράς Σίμων: Συνεργάτης
Φρόντζος Κ.: Συνεργάτης
Θεολόγη Ν.: Συνεργάτης
Παπαχρήστου Β.: Συνεργάτης
Πλουμίδου Δ.: Συνεργάτης
Μιχαηλίδου Ε.: Συνεργάτης
Θέρμος Β.: Συνεργάτης
Υπουργείο Προεδρίας: Παραγωγή
Εταιρία Ηπειρωτικών Σπουδών: Χορευτικό Συγκρότημα
Καραγκούνα της Καρδίτσας: Χορευτικό Συγκρότημα
Ποντίων Εύξεινου: Χορευτικό Συγκρότημα
Λέσχης Φλωρίνης: Χορευτικό Συγκρότημα
Όμιλος Αλεξανδρείου Μέλαθρου Θεσσαλονίκης: Χορευτικό Συγκρότημα
Συγκρότημα Αλώνων Φλωρίνης: Χορευτικό Συγκρότημα
Συγκρότημα Σκοπιάς Φλωρίνης: Χορευτικό Συγκρότημα
Ορφεύς Λευκάδος: Χορευτικό Συγκρότημα
Μετσόβου: Χορευτικό Συγκρότημα
Σκοπέλου: Χορευτικό Συγκρότημα
Χώρα παραγωγής
Ελλάδα
Τοποθεσία παραγωγής
Αθήνα